Boeken die ik niet uit gelezen heb.

Mijn leesflow gaat met ups en downs, maar ondanks dat ben ik goed op weg om mijn leesdoel van dit jaar te halen! Er zijn echter ook een paar boeken die ik niet aan mijn leeslijst kon toevoegen om de simpele reden dat ik ze niet uitgelezen heb.

Vroeger moest en zou ik elk boek uitlezen. Ik vond het zonde om in een boek te starten en het dan na een paar hoofdstukken de rug toe te keren. Die tijd die ik er dan al had ingestopt: verloren. En wie weet komt ik er nog in / valt het na een paar hoofdstukken wel mee / … Tegenwoordig leg ik een boek veel gemakkelijker aan de kant als het me niet meer interesseert. Ik zie er ook het nut niet van in om nog meer tijd aan een boek te geven waar ik me moet doorheen worstelen. Dat had ik met onderstaand lijstje boeken:

Blijf bij mij | Rika Ponnet

Ik begin maar met de meest recente. Ik wou dit boek lezen voor mijn elke maand een zelfhulpboek project maar ik geraakte er niet door. Zware kost. Pas op, de materie is wel heel interessant. Rika geeft bijvoorbeeld informatie over de hechtingsstijlen en hoe je hechting als kind je relaties beïnvloedt. Maar jongens, pfoe! In het eerste deel van het boek gaat het over macht en ik werd me daar nu toch depressief van! Boeiend maar deprimerend. Positief is dat Rika héél veel voorbeelden gebruikt. Dusja, ik weet het niet zo goed, misschien moet ik het op een later moment nog eens proberen?

The universe has your back | Gabrielle Bernstein

Ik had dit boek een hele tijd geleden op mijn e-reader via Kobo Plus. Het gebeurt me niet vaak, maar ik heb denk ik enkel de eerste 5 pagina’s gelezen. Oké, ik had misschien wat moeten doorzetten maar het kon me echt niet bekoren. Véél te zweverig! Ik steeg spontaan op uit de zetel, haha. Nee. Maar het was dus echt niets voor mij. Veel meer kan er ik helaas ook niet over zeggen. Ik las nochtans veel fijne reviews over het boek. Ik zou het misschien ook een tweede kans geven, maar ondertussen is het niet meer beschikbaar via Kobo Plus dus het zal er niet van komen. Misschien als ik nog eens in de bib raak. 

Fuck the quarterlife crisis | Femke Kamps

Ik leende dit boek van mijn schoonzus. Het sprak me heel erg aan omdat ik, denk ik, ook een soort van crisis gehad heb. Wat wil ik? Wat moet ik aan met mijn leven? Dat soort dingen. En Femke ken ik van haar blog en Instagram en het lijkt me een heel leuk mens. Maar ik raakte echt niet door het boek heen. Ten eerste las ik veel herhaling. Heel veel herhaling. En ten tweede gebruikt Femke veel metaforen, wat op zich leuk kan zijn, maar trop is trop hé. Less is more denk ik dan. Alleszins had ik na een paar hoofdstukken geen zin meer om verder te lezen. Ik heb ook de indruk dat ik ondertussen wel te oud ben voor het boek. 

Kafka op het strand | Haruki Murakami

Ook dit boek was niets voor mij. Ik heb enkel het eerste hoofdstuk gelezen maar ik had echt geen zin om verder te lezen. Op zich vond ik het wel nog vlot lezen. Het is niet moeilijk geschreven ofzo maar ik kon me totaal niet vereenzelvigen (vereenzelvigen, lees mij zeg met mijn ‘moeilijke’ woorden) met het hoofdpersonage. Ik hoor veel mensen die Murakami een beregoede schrijver vinden en dat geloof ik ook wel, maar laten we zeggen dat het niet mijn soort verhalen zijn.

Pride & prejudice | Jane Austen

Auwch. Ja met pijn in mijn hart. Jongens, wat een moeilijk door te spitten boek vind ik dit! Het ligt puur en alleen aan de manier van schrijven hoor. Te oud voor mij. Logisch natuurlijk dat het oud is want Jane Austen maar ik kon er echt niet door raken. Het is door die oude taal dat ik een grote afstand voelde. Ik las dit boek ook ’s avonds in bed voor het slapengaan en ik moest elke keer opnieuw een beetje terug bladeren om me te herinneren waar ik nu weer zat. Toen ik een week niet meer had gelezen was ik zelfs compleet de weg kwijt. Ik kon ook niet meer zo goed mee met alle personages. Misschien kwam het ook doordat het de Engelse versie was? Ik lees tegenwoordig bijna alleen maar Engelse boeken maar mijn Engels is misschien net niet goed genoeg om dit boek aan te kunnen. Ja ik ben waarschijnlijk een cultuurbarbaar. Couldn’t care less. Ik houd het dus voorlopig maar bij de film die ik gewoon nog maar eens moet kijken.

De nieuwe achternaam | Elena Ferrante

Het voorgaande boek, De geniale vriendin, vond ik heel goed maar bij het vervolg was ik de goesting om verder te lezen wat kwijt. Het kon me niet meer zo bekoren als het eerste deel dus ik heb afscheid genomen van Lila en Elena.

Het Rosie Effect | Graeme Simsion

Ook zo’n verhalenreeks waarvan ik het eerste deel echt heel goed vond. Ik heb echt genoten van Het Rosie Project maar het vervolg kon me niet meer boeien. Jammer! Ik had het boek geleend uit de bib en verplichtte mezelf het uit te lezen voor ik het terug moest brengen. Ik heb het boek zelfs nog zes weken verlengd én dan nog een maand te laat binnen gebracht maar nee, ik heb het niet uitgelezen.

Leven met de maan | Yasmin Boland

Dit is een boek waar ik waarschijnlijk toch bij had moeten doorzetten. Als ik de reviews lees zijn mensen er heel tevreden over. Ik had verwacht dat het boek vooral zou draaien op hoe de maan je beïnvloedt, lichamelijk en geestelijk maar toch vooral lichamelijk. Yasmin geeft veel informatie over de maan en haar cycli maar toen ze begon over maanwensen raakte ze me kwijt. Ik snap het idee wel, dat je de maan gebruikt om je wensen te formuleren en hulp te vragen aan het universum maar nee. Ik vond het op een bepaald moment te zweverig worden denk ik.

Lees jij een boek altijd uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 thoughts on “Boeken die ik niet uit gelezen heb.

 1. Vervolgboeken zijn altijd tricky, maar Elena Ferrante vind ik zo geweldig dat ik de reeks nog altijd niet uit heb.
  Ik kon dat vroeger ook niet, een boek opzij leggen. Nu doe ik dat wél, als het na 100 pagina’s echt mijn ding niet is. Dat lijkt mij lang genoeg om me te overtuigen van het tegendeel :p Soms moet je ook een bepaalde leeftijd/ervaring hebben voor een boek je kan bekoren. Ik had dat met ‘De avonden’: een keer gelezen toen ik 20 was en elke zin gehaat, en een kleine tien jaar later opnieuw gelezen en het werd meteen gebombardeerd tot mijn favorieten. Misschien is dat met Pride & Prejudice net zo. Anderzijds, ’t is niet omdat het een klassieker is dat je hem geweldig moet vinden! Smaken verschillen! Ik zou ook eens moeten bijhouden welke boeken ik niet uitlees, eigenlijk.
  Leen schreef laatst over Over “Maar gij zijt toch helemaal niet dik?!” terwijl ik dat per definitie wél benMy Profile

 2. Voor zover ik me kan herinneren, is er maar één boek dat ik zonder het te hebben uitgelezen terug naar de bib bracht: The Witches of Eastwick. Ik geraakte maar niet in het verhaal. Dat voelde als opgeven, hoewel het echt stom is dat ik mezelf die druk opleg. Wat je hierboven zegt over losse eindjes, herken ik maar al te goed. Ik heb hetzelfde met series op Netflix. Ik kan er niet tegen als er veel onder ‘Continue Watching’ staat. Een vervelend trekje!

  1. Oh ja, met Netflix heb ik dat ook! Maar daar moet ik me over zetten want ik begin vaak aan series en kijk ze dan toch niet af dus die lijst is echt héél lang bij mij.

 3. Haha, ik heb ook zo’n blogpost in mijn concepten staan. Vroeger las ik echt elk boek uit maar de laatste jaren durf ik het wel eens opgeven en in een nieuw boek beginnen. Misschien nog niet vaak genoeg vermits ik nog steeds af en toe in een leesdip terechtkom maar wel aal een bak vaker als vroeger. Het Rosie Effect heb ik wel uitgelezen maar ik vond het ook opmerkelijk minder dan zijn voorganger. Het derde deel heb ik dan ook aan me laten voorbij gaan.
  zwartraafje schreef laatst over Die vervloekte boeken toch …My Profile

 4. Wat een leuk idee voor een blogpost, haha. Er komen wat herkenbare titels voorbij. Dat boek van Gabrielle Bernstein heb ik ook niet uitgelezen, wat een geblaat. Pride and Prejudice had ik wel weg willen leggen, maar ik moest het helaas toch echt uitlezen voor school destijds – ik vond het zo rot! (en het lag er echt niet aan dat ik een middelbare scholier was, ik vond andere boeken uit die tijd wel leuk, maar dit vond ik zo’n gezeik…) het boek over de qc heb ik wel uitgelezen, maar dat viel me ook tegen.
  Lisa schreef laatst over hit and runMy Profile

 5. Hahaha, “ik steeg spontaan op uit de zetel” 🙂
  Ik doe het zelden, omdat ik ergens toch blijf hopen dat het weer beter wordt, maar soms is het gewoon écht niet goed of nog niet het goede moment. Mrs. Dalloway van Virginia Woolf heb ik zo 2x aan de kant gelegd; die derde keer proberen kwam er eigenlijk enkel maar omdat ik zo fan ben van de film The hours en toen was ik ineens toch vertrokken en vond ik het keimooi. Raar soms hoe dat gaat 🙂
  Le petit requin schreef laatst over Dingen die ik mij weleens afvraag (8)My Profile

 6. Meestal lees ik een boek wel uit, tenzij ik het echt super slecht vind, maar dan nog, ik hoop altijd op beterschap. Ik heb ooit Daens proberen lezen en dat lukte me echt niet, dat is zo droog geschreven… Ook de Duivelsverzen van Rushdie kreeg ik niet uit. Ik probeerde dat in het Engels en het was gewoon te ingewikkeld. Murakami heb ik ooit wel al gelezen, Norwegian Wood, en ik vond daar ook niets aan. Maar ja, meningen verschillen al eens he. En zo hoort het 🙂

  1. Oh Norwegian Wood had ik ook vroeger. Die had ik ooit eens gewonnen maar ik heb hem weggegeven omdat ik een paar keer had gehoord dat het nogal deprimerend was. Ben er dus zelfs niet in begonnen.

 7. Ik was vroeger net als jij. Al zou het me alle tijd van de wereld kosten, boek moest uit. Nu ik minder tijd heb om te lezen en die veel schameler is geworden leg ik ook makkelijker een boek aan de kant. Maar niet alleen daardoor. Ik leef steeds meer met de visie dat je de dingen die je niet gelukkig maken moet ‘schrappen’. Soms is dat heel moeilijk en kost dat een bom aan werk en tijd. Maar een boek dat je niet leuk vindt wegleggen en en nieuwe pakken is heel simpel. Ik ben een lezer, maar ook ik leg boeken ongelezen aan de kant. Maar daarnaast ben ik nu ook gewoon veel kwetsbaarder voor een leesdip en ik hou van lezen. Dus ik leg het dan met die visie ook sneller weg. Maar lezen is minder een ‘moetje’ geworden. Lezen moet leuk zijn. Lezen als moetje was voor het middelbaar. Niet voor de vrije tijd
  Nikita schreef laatst over Afgelopen week | 24My Profile

 8. Aah je bent dan ook met het állermoeilijkste boek van Murakami begonnen, een voor gevorderde murakami-lezers 😉 Als je eens wat van hem wil proberen, lees dan: ‘de jacht op het verloren schaap’ of ‘tsukuri tazaki en zijn pelgrimsjaren’. Dat zijn goede instappers 🙂 Ik heb al zijn boeken gelezen en zelfs ik vond kafka op het strand een pittige hehe.

  Overigens: YES voor boeken niet uitlezen, ik ben het er helemaal mee eens, zonde van je tijd! Ik ben zelfs het type die ook uit de bios wegloopt als ik de film niet leuk vind hoor hehe. Doe jij dat ook?

  1. Aha, merci voor de tips! Ik ga die boeken van Murakami eens bekijken dan 🙂 En hihi, dat heb ik nog nooit gedaan, tijdens de film weglopen, maar je hebt helemaal gelijk. Als hij echt tegenvalt heeft het niet zoveel zin om te blijven zitten.

 9. Ik ben ook gestopt met het uitlezen van boeken omdat het moet. Zonde van je tijd! Denk dat je dan maar beter een nieuw boek kunt proberen. Ik ben overigens momenteel helemaal gestopt met lezen, maar dat is weer een ander verhaal. Ondanks dat ik de quarterlife crisis (qua leeftijd) al laaang gepasseerd ben, ben ik toch altijd nieuwsgierig geweest naar dit boek!
  Sanne schreef laatst over 5 tips voor meer bewegen voor lazy girlsMy Profile

  1. Ik zit ook wel een beetje in een dip nu :p Nochtans ben ik wel een fijn boek aan’t lezen maar ik weet niet, het komt er maar niet van om wat door te doen. Ach ja, dat gaat ook wel weer over 🙂

 10. Ik had exact hetzelfde met “Fuck the quaterlife crisis” (hoewel ik er dus de leeftijd voor heb), maar ik vind dat veel non-fictie in herhaling valt in de tweede helft van het boek. Alsof de auteur/uitgever dacht: oei, nu is het verhaal eigenlijk verteld, maar het boek is te dun en dan is de verkoopsprijs niet hoog genoeg dus ik lul er nog maar wat bij. Soms zet ik wel door en lees ik verder: zo las ik onlangs “Totaal door het dolle heen” uit. Een boek waar ik veel positieve recensies over las (hoge verwachtingen weetjewel) maar het raakte me maar niet. Ik ging het laten liggen maar toen googelde ik opnieuw een recensie en ik las het TOCH uit. Nu ben ik eigenlijk wel blij dat ik het uitgelezen heb want ik denk nog vaak terug aan de familiebanden uit het verhaal.
  Kelly schreef laatst over Ik diende mijn ontslag inMy Profile

  1. Ben blij dat ik niet de enige ben met die mening over Femke’s boek. Dat zijne eigenlijk van die boeken die gewoon samengevat hadden kunnen worden in 1 blogpost. Vind ik.

   Soms is het wel de moeite om een boek nog eens een tweede kans te geven hé, al kan ik dat dan ook moeilijk achter mij laten dat ik het eerst echt een kutboek vond en dan nu toch nog eens ga proberen :p

 11. Mooi om te horen dat het niet iedereen altijd lukt en dat dat ook niet hoeft. Ik was ook een principiële ‘uitlezer’, maar soms kom ik niet aan toe voor de bieb ze terug wil. Soms leen ik ze later nog eens, soms niet en dat is prima. Ik heb gisteren voor het eerst een boek dat ik zelf kocht en al jaren en de kast heb staan maar niet uitlas naar een minibieb gebracht. Dat was even een dingetje, maar nu hoop ik gewoon dat het door een ander wel gelezen zal worden.

 12. Sedert ik ziek geweest ben, vind ik ook dat het leven te kort is om boeken tegen mijn zin uit te lezen. Daarvoor was ik daar principieel tegen, maar wat een nutteloos principe is me dat zeg. Dus: ik doe dat nu ook.

  Van de bovenstaande boeken die ik ken:

  Jane Austen lees ik erg graag. (brainhop naar Paul Auster, veel geprezen schrijver maar ik vind het voorlopig maar niks).

  Van Murakami ben ik eens een boek beginnen luisteren, maar de stem irriteerde me zo dat ik niet ver geraakt ben. Misschien moet ik toch maar eens proberen lezen, maar ik heb er een beetje mijn twijfels bij of het iets voor mij gaat zijn. Luisterboeken zijn ook mijn ding niet, heb ik geleerd.

  Het Rosie Effect: idem dito. Het eerste boek was erg leuk (alhoewel voorspelbaar), het tweede heb ik al snel weer dichtgeklapt.

 13. Het merendeel lees ik wel uit eens ik begonnen ben maar af en toe eens een niet… weer naar de bib en niets gebeurd 😉
  Haha, wel grappig dat jij ‘De nieuwe achternaam’ opzij gelegd had. Ik vond die net vlotter leesbaar dan de eerste waarvan ik zo blij was dat ik de serie gezien had. Anders had ik die wellicht niet uitgelezen (beide geleend van mijn zusje).
  Geke schreef laatst over Day Zero Project #12 – 20. Midweek Limburg in bungalowparkMy Profile

 14. Ha wat een leuk artikel! En juist goed dat je regelmatig een boek weglegt als je er echt niet doorheen komt! Zelf ben ik bijvoorbeeld ook niet zo van de zweverige boeken, dus met zweverigheid haak ik ook snel af 😉 Fuck the quarterlife crisis vond ik dan weer wel een interessant boek. Maar het is natuurlijk maar net wat je graag leest en fijn vindt qua schrijfstijl 🙂
  Romy schreef laatst over 9 nogal onbenullige “struggles” van alleen wonenMy Profile

 15. Ja, ik lees boeken eigenlijk altijd uit. Heel eerlijk gezegd is dat soms zonde van de tijd, maar ja, ik denk hetzelfde als jij, dat ’t nog wel leuk zal worden en dat soort dingen.
  Pride and prejudice had in trouwens ook echt heel veel moeite mee. Het is me gelukt om ‘m uit te lezen, maar ik heb er wel heel lang over gedaan. Uiteindelijk geen spijt van;).

  Stiekem hoop ik toch dat deze blog me gaat helpen om vaker een boek weg te leggen. Je hebt namelijk helemaal gelijk dat sommige boeken gewoon (voor mij dan toch) de moeite niet waard zijn.
  Naomi schreef laatst over Geloof op mijn blogMy Profile

  1. Een boek niet uitlezen voelt wel altijd een beetje als een los eindje en dat vind ik niet zo’n fijn gevoel maar ik kan het nu gelukkig wel wat loslaten 🙂 Hopelijk lukt het bij jou ook!