Blije maandag #8 • Wat zijn jouw waarden?

Ondertussen zijn we weer een paar blije maandagen verder. Ik heb eigenlijk niet over elke maandag iets te zeggen (seriously? haha). Dus ik schrijf dan ook alleen iets als ik het nuttig vind. Vooral voor mezelf dan. Vorige maandag ging over een televisieloze week, wat voor mij echt niet mogelijk is. Sorry, Melle. Hihi. Heel toevallig wou ik al een artikeltje schrijven over waarden. En nog toevalliger vraagt Melle deze week om eens na te denken over mijn waarden. En dat vind ik heel waardevol (hihi, snapjem?)! Dus deze blije maandag kwam  net op tijd!

Wat zijn waarden eigenlijk en waarom moet ik die per se weten?

Waarden zijn dingen die jij belangrijk vindt. Dingen om na te streven. Ze vormen een soort van basis waarop jij beslissingen neemt. Ze sturen ons, zeg maar. Dus je zou ook kunnen zeggen dat onze waarden ons leven bepalen. Het zijn dus eigenlijk op zich ook best belangrijke dingen. Alleen weten we soms niet bewust wat onze waarden zijn. Waarden betekenen ook niet voor iedereen hetzelfde. Jij en ik kunnen bijvoorbeeld allebei als waarde ‘succesvol zijn’ hebben. Voor mij betekent dat misschien dat ik mijn best doe in elke situatie. Maar voor jou kan het betekenen dat alles wat je onderneemt goed afloopt.

Ik vind het bijvoorbeeld soms lastig om bepaalde keuzes te maken. Maar bij zo’n dingen zijn je waarden dus een perfecte leidraad. Als je weet wat je belangrijk vind, kan dat je helpen om keuzes te maken. Daarnaast is het bijvoorbeeld in je zoektocht naar werk ook fijn om te weten wat je waarden zijn. Op die manier kan je uitzoeken of jij bij een bedrijf past. Meestal vind je wel ergens een website van je (mogelijk) nieuwe werkgever en vaak staat daar ook vermeld wat zij belangrijk vinden. Het lijkt me niet nuttig om bij een bedrijf te gaan werken dat competitie onder werknemers belangrijk vind, als dat totaal niet belangrijk is voor jou. Ik zeg maar wat.

Hoe kom ik te weten wat mijn waarden zijn?

Wat zijn mijn waarden? Dat vond ik dus serieus een moeilijke vraag. Er zijn altijd wel wat dingen die ik sowieso belangrijk vind: respect, vriendelijkheid, liefde. Maar er zijn heel zeker ook nog een boel onbewuste waarden. En zoals ik al zei, is het altijd handig om te weten wat jou precies drijft. Je krijgt deze vraag ook vaak bij een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld.

Allemaal goed en wel, maar om te weten wat je waarden zijn, moet je natuurlijk wel weten hoe je te weten komt wat je waarden zijn. Veel weten hé 😉 haha. En hoe ontdek je nu je waarden? Ook dat is op het eerste zicht een moeilijke vraag, maar het valt nog best mee!

Tip 1. Schrijf op wat je belangrijk vindt.

Om te beginnen, schrijf je even alle dingen op waar je nu aan denkt die je belangrijk vindt. Gewoon alles opschrijven wat in je op komt. Het hoeft nog niet in een volgorde te staan ofzo.

Tip 2. Zoek eens een waardenlijst op.

Dat deed ik. Even op internet een lijstje opzoeken met waarden zodat je jouw lijst kan aanvullen. Hier vind je bijvoorbeeld een heel uitgebreide lijst. Schrijf ook alle waarden die je uit de lijst haalt en die jij belangrijk vindt op. Nu heb je dus een lange of een kortere lijst. Maakt niets uit! Maar als je een lange lijst hebt, is het eigenlijk nog altijd niet heel handig. Je wil natuurlijk wel een beetje het overzicht bewaren. Dus op naar tip 3.

Tip 3. Schrappen en combineren.

Nu overloop je eens je hele lijst met waarden en kan je gaan schrappen. Er zitten vast dingen bij die je nog wel belangrijk vindt, maar niet zo enorm belangrijk dat het allesbepalend is. Snap je? Je kan bijvoorbeeld volgende dingen op je lijst hebben staan: openheid, vrijheid, geld hebben, liefde, eerlijkheid, … Dan kan je eens nadenken wat je belangrijker vindt. Misschien zijn sommige waarden wel een manier om een andere waarde te kunnen bereiken. Eerlijkheid kan je bijvoorbeeld bereiken door openheid. En vrijheid is misschien voor jou wel te realiseren door geld te hebben. Dus die twee kunnen dan samen horen. Ik zeg natuurlijk niet dat het zo is voor jou. ’t Is louter een voorbeeldje van hoe je het kan aanpakken. Persoonlijk zou ik het waardenlijstje beperken tot de vijf belangrijkste voor jou. Dan is het toch wat makkelijker om overzicht te houden.

Tip 4. Volgorde bepalen.

Nu heb je dus, als het goed is, al je waarden duidelijk gekregen. Maar wat is nu voor jou het allerbelangrijkste? Schrijf eens al je waarden op aparte briefjes en leg deze in de ‘juiste’ volgorde. Daar moet je niet te hard over nadenken. Bij mij werkt dat het beste op gevoel. Et voila! Nu heb je dus een lijstje met al je waarden in een volgorde die bij jou past.

Wat zijn mijn waarden?

Uiteindelijk heb ik deze tips zelf maar eens toegepast om te weten te komen wat mijn waarden zijn. Ik kwam met deze lijst. En ik moet zeggen dat ik wel al wat geselecteerd heb.

Mijn vijf belangrijkste waarden uit deze lijst zijn:

 1. Eerlijkheid / jezelf kunnen zijn • Dit bekijk ik heel breed. Niet alleen eerlijk zijn in mijn woorden. Naar anderen en naar mezelf. Maar ook in hoe ik mij gedraag. Voor mij is eerlijk zijn ook volledig mezelf kunnen zijn. En dat vind ik echt super belangrijk. Vandaar dat ik ze ook op dezelfde plek heb gezet. Voor mij horen ze heel erg samen.
 2. Positiviteit • Hier hoef ik denk ik geen extra uitleg over te geven. Ik vind het super belangrijk om met een positief hoofd naar de dingen te kijken. Zelfs als het er soms niet zo rooskleurig uit ziet. Natuurlijk ben ik ook niet iemand die bij élk verdrietje of probleem meteen mega positief aan de slag gaat met alles. Maar ik vind het wel heel belangrijk dus ik probeer dit wel meestal na te streven.
 3. Gelijkheid • Voor mij zijn alle mensen gelijk. En ik vind het ook belangrijk om het gevoel te krijgen dat ik gelijk ben aan andere mensen. Ik kan er echt de kriebels van krijgen als mensen uit de hoogte doen. Ik weet natuurlijk ook dat als je bijvoorbeeld voor een baas werkt, die persoon nog altijd je baas is. Maar ook daarin kan je als mens wel gelijk zijn. Het wil niet zeggen dat, omdat die persoon baas is, zich ook moet gedragen alsof hij meer waard is.
 4. Persoonlijke groei • Waarom vind ik dit belangrijk? Ik denk dat het iets is wat me gelukkig maakt. Het besef dat je vooruitgaat. En soms dingen doet die je nooit voor mogelijkheid had gehouden. Kansen nemen. Eigenlijk is persoonlijke ontwikkeling voor mij iets wat je ook niet echt tegen kunt gaan. Je leeft en je ontwikkelt. En het groeien maakt mijn leven leuker.
 5. Nieuwsgierigheid • Ook dit zie ik heel breed. Nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen. Nieuwe mensen. Maar ook naar de mensen in je omgeving. Je lief. Je familie. Een beetje nieuwsgierig zijn naar hoe je vriend zijn dag was. Vragen stellen. Dingen willen bijleren.

Ik vond het dus zelf nog vrij moeilijk om deze waarden uit te kiezen. Voor mij zijn ze eigenlijk allemaal wel belangrijk. En ik kan er vast nog wel meer uit halen. Zo vind ik liefde eigenlijk ook een van mijn kernwaarden. Dat is voor mij alles overkoepelend. Vandaar dat ik hem niet in m’n lijstje van vijf heb staan. Het mooie aan je waarden is dat die doorheen je leven meegroeien met je. Het kan zijn dat andere dingen belangrijker voor je worden. Of net minder belangrijk. Allemaal oké!

Wat zijn jouw waarden?

Foto door Lalo via Unsplash

7 thoughts on “Blije maandag #8 • Wat zijn jouw waarden?

 1. Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik ga ook even op internet kijken voor zo’n waarde lijst, lijkt me interessant om te lezen. Verder wilde ik even zeggen dat ik vind dat je prachtige waardes hebt 🙂 Kan me hier heel erg in vinden! Liefs, Merel
  Merel schreef laatst over VEGETARISCHE PADDENSTOELENBURGERMy Profile

 2. Die eerste drie puntjes vind ik ook heel belangrijk. Eerlijkheid, positiviteit, gelijkheid. Dat zijn allemaal puntjes die ik terugvind ik de relatie met familie/vrienden. Leuke methode om je waarden te weten te komen omschrijf je hier ook. Ik denk dat ik die ook eens ga toepassen 🙂
  Sarah schreef laatst over Youtube made me buy it!My Profile

 3. Ik kan me vooral ook vinden in jouw eerste drie puntjes: eerlijkheid, positiviteit en gelijkheid. Beseffen dat iedere mens een verhaal heeft en niet te snel proberen oordelen, want je kent niet altijd iemands eerdere ervaringen. En ik heb natuurlijk ook ecologische waarden, maar dat is misschien iets anders.
  Sofie schreef laatst over Getest: 100 % Pure Fruit Pigmented Healthy FoundationMy Profile

  1. Goh ik vind dat evengoed waarden hoor als je dat belangrijk vindt! 🙂 Waarden zijn waarden denk ik dan!

 4. Hè Irene. Mooie beschrijving hoe je je waarden te weten kan komen. Ik vind nieuwsgierigheid ook geweldig. Toont meteen ook betrokkenheid naar de mensen toe en die zou ik graag op mijn lijstje zetten, net zoals gelijkheid.

Comments are closed.