April bakchallenge • gebakken cheesecake!

We zitten ondertussen aan de vierde maand van Fiekefatjerietjes’ bakchallenge en de opdracht voor april was: je favoriete gebak. Ik ben nooit echt goed met favorieten (behalve als ik favoriet avondeten moet kiezen 😉 dat begint met een f en eindigt op rietkotfrietjes, haha) dus ik vond het al een lastige. Een van mijn favorieten die ik vaak maak zijn brownies. Maar zoals ik zeg, dat maak ik echt al vaak dus het is niet meer zo bijzonder of een uitdaging. Ik ging dus op zoek naar iets anders.

Cheesecake it is! Ik vind dat extreeeeeem lekker maar ik heb dat zelf nog maar 1 keer gemaakt denk ik en dat was met de feestdagen twee of drie jaar terug. Het is nochtans niet zo moeilijk. Ik bakte deze cheesecake voor mijn vriend zijn verjaardag vorige week en hij viel goed in de smaak. Daarom deel ik hier ook eventjes het recept van Nombelina dat ik gebruikte.

Dit recept is eigenlijk voor een springvorm van 20cm maar ik heb zelf een groter exemplaar. Je krijgt dan een dunnere taart die uiteraard wel nog altijd even lekker is. Je zou eventueel een dubbele laag vulling kunnen maken maar ik heb geen idee hoe lang dat dan precies in de oven moet.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
+ 150 gram speculaasjes
+ 50 gram gesmolten boter

Voor de cheeselaag:
+ 500 gram mascarpone
+ 1 brikje room (200 gram)
+ 100 gram bloemsuiker
+ 2 el maïzena
+ 2 eierdooiers

Hoe pak je het aan?

Easy peasy!

+ Zet je oven aan op 190°C
+ Klem een bakpapiertje tussen je springvorm zodat de bodem bedekt is en boter de randen in
+ Leef je uit op de speculaasjes en klop / maal ze fijn
+ Meng de speculaasjes met de gesmolten boter en verdeel die over de bodem van de springvorm en druk een beetje aan met een lepel (zoals ik zei is het recept voor een vorm van 20cm maar gelukkig was de hoeveelheid speculaas genoeg om ook mijn grotere bodem te bedekken)
+ Meng de eierdooiers met de maïzena en de bloemsuiker
+ Voeg daarna de mascarpone toe
+ Als de mascarpone is opgenomen voeg je beetje bij beetje de room toe
+ Giet het mengsel op de bodem
+ Bak de cheesecake voor 40 minuten
+ Laat de cheesecake dan afkoelen in de oven maar met de deur op een kier (klem er bijvoorbeeld een houten lepel tussen ofzo)

Wat ik hier zo lekker aan vind is dat het laagje bovenop een beetje gekarameliseerd is en dat de rest daar onder super smeuïg is. Ideale combinatie met de speculaas!

Zoals je kan zien op de foto maakte ik ook nog zandkoekjes naar een recept van Jeroen Meus. Helaas had ik denk ik het deeg te lang gekneed of iets anders fout gedaan want ze waren een beetje taai. Maar wel lekker.

+2

11 Comments

  1. Giovanna Jansen 30 april 2021

    Die ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op cheesecake.

    Beantwoorden
  2. fieke 27 april 2021

    Mmm, heerlijk! Ik maakte nog nooit ‘klassieke’ cheesecake, maar mijn variant (met plantaardige yoghurt als vulling, niet gebakken) is ook met speculoosjes en dat is superlekker.
    Zo fijn dat je blijft meedoen aan onze challenge. Benieuwd of we mei ook succesvol kunnen afwerken, haha! 🙂

    Beantwoorden
  3. fieke 27 april 2021

    Mmm, heerlijk! Ik maakte nog nooit ‘klassieke’ cheesecake, maar mijn variant (met plantaardige yoghurt als vulling, niet gebakken) is ook met speculoosjes en dat is superlekker.
    Zo fijn dat je blijft meedoen aan onze challenge. Benieuwd of we mei ook succesvol kunnen afwerken, haha! 🙂

    Beantwoorden
  4. Robin Schrijvers 27 april 2021

    Ziet er vies goed uit, klinkt ook alsof het vies goed is 😀

    Beantwoorden
  5. Audrey 26 april 2021

    Oooo echt te cute zo op dat bordje! Dezd cheesecake is echt totaal anders dan hoe ik hem maak, haha.

    Beantwoorden
  6. Kaylin 26 april 2021

    Oh, supertof. Ik heb het opgeslagen. Ik heb nog nooit zoiets gemaakt dus het is wel degelijk een challenge (al lijkt het recept totaal niet moeilijk).

    Beantwoorden
  7. Samaja 26 april 2021

    Mmm, dat kan niet slecht zijn!

    Beantwoorden
  8. Naomi 26 april 2021

    Dat ziet er goed uit. Ik eet eigenlijk nooit cheesecake, terwijl ik het wel heel lekker vind. Misschien toch als de terrassen straks open zijn eens ergens een stuk cheesecake scoren;).

    Beantwoorden
  9. Tineke 26 april 2021

    Volgende week heb ik vakantie! Cheesecake is het favoriete gebak van mij en mijn zoontje, ik denk dat ik dit dan zeker eens ga maken.
    Liefs

    Beantwoorden
  10. Tamara 26 april 2021

    Ik vind cheesecake ook echt heerlijk en dat is ook het favoriete gebak van mijn man! Onlangs probeerde ik ook iets dergelijks te bakken, maar dat was falicaal mislukt. Toevallig ook wel een receptje van Jeroen Meus, maar het was zo’n versie dat niet in de oven moest. Volgende keer probeer ik dit recept van jou!

    Beantwoorden
  11. Anouk 26 april 2021

    Klinkt lekker!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.