Als je een eeuwige koukleum bent…

… heb je altijd wanten in je handtas. En als je ze toch om de een of andere reden vergeet heb je al na 2 minuten in de gure wind dik spijt.

… heb je altijd koude handen. Ook binnen. Ook als de verwarming op 20 graden staat. Ook als je dik aangekleed bent. En ja, toch ook vaak als je wanten draagt.

… duurt het eeuwen voor je onder de douche uit durft te komen omdat de overgang van warm water naar koude badkamer te groot is.

… heb je zo goed als permanent koude voeten. Overdag kan je dat nog oplossen met een mooi paar botjes van www.snowbootsexpert.nl (zoals deze) maar om die dan ’s nachts aan te houden, dat is toch wat te veel van het goeie. Dus prop je je bed vol met kersenpitkussentjes en wikkel je preventief ook je fleecedekentje over je fluffy sokken. Of je duwt je voeten tegen je lief als je dat hebt.

… is warme chocomelk je beste vriend. Uiteraard vooral om je handen aan te warmen.

… is het elke dag dikke truien-dag.

… ben je bang dat je kostbare glazuurlaagje van je tanden afgeklapperd wordt.

… loop je er tegen het einde van de lente al bij alsof je op reis gaat naar pakweg de Noordpool. Winterjas, sjaal, muts, check!

… zit je met het eeuwige dilemma: doorschijnende panty’s die je mooier vindt of ondoorschijnende panty’s met warm fleecelaagje binnenin. Meestal gaat comfort boven alles maar met ondoorzichtige panty’s heb ik toch een probleem. Ik ga binnenkort maar eens op zoek naar een echt gebreid paar want dat vind ik ook nog tof!

… is je neus bijna altijd rood en koud. Bestaat er zoiets als een neuswarmer?

… gebruik je je hond – uiteraard puur uit noodzaak – om op te warmen. ‘Kom Mooseje, knuffelen met mama!’

… hou je vooral van het idee van een wandeling in de sneeuw. Ik herhaal: het idee.

… kleed je je veel te warm aan waardoor je na vijf minuten fietsen het gevoel hebt dat je winterjas en sjaal een soort van eenpersoonssauna geworden zijn. Maar van zodra je je sjaal uit durft doen heb je het weer ijskoud.

… heb je praktisch elke dag mutshaar. Je weet wel, zo’n lelijk plat kapsel (en mijn haar is van zichzelf al te plat naar mijn goesting) dat vaak ook nog statisch is met een scheiding die niet meer zit waar hij eerst zat en haar dat aan je gezicht plakt. Ik haat mutshaar.

… heb je altijd 8937 laagjes aan.

… eet je maar best extra veel dessert (warm dessert uiteraard, zoals chocolademoelleux, churros, oliebollen, appeltaart, …) want dat zorgt voor een extra vetlaagje dat je in hoge nood iets warmer kan houden 😉

Alle gekheid op een stokje: ik ben een koukleum maar ik kan toch ook wel genieten van het koude weer hoor. Van mijn adem die wolkt in de koude ochtendlucht. Van het bevroren gras dat kraakt onder mijn voeten. Van het uitzicht van een met sneeuw bedekt landschap. Van het winterzonnetje dat een dappere poging doet alles een beetje op te warmen. Van dat fijne, voldane gevoel na een wandeling in de kou. Van die frisse lucht die om de een of andere reden alles toch wat beter maakt. Van de extra reden die ik dan heb om mijn lief te knuffelen. Ja, ’t is zo slecht nog niet. En er is altijd thee en chocomelk, een warme douche en een sjeuzeke om de koude dagen (al kunnen we eigenlijk nog niet klagen, maar toch, koukleum!) wat draaglijker te maken.

€€€

Photo by Alex on Unsplash

15 Reacties

 1. 13 januari 2020 / 11:21

  Totaal geen koukleum maar ik vind het wel een plusje als de handdoek na de douche voorverwarmd is door de verwarming. tiptiptip
  Kris10 schreef laatst over PeuterliefdeMy Profile

 2. 12 januari 2020 / 19:35

  Ik ben niet zo heel erg een koukleum maar heb wel graag duust dekens op mij om te slapen. Ik heb geen lief om tegen te liggen maar mijn kleinste hond slaapt bij mij onder het donsdeken. Zij is mijn kersenpitje dat niet afkoelt na een tijdje 😀
  Sofie schreef laatst over Soms is het mij allemaal even teveel…My Profile

 3. 12 januari 2020 / 19:06

  Ik zit stiekem wel te grinniken om je blog, leuk geschreven! Ik heb het zelden koud en voor je jaloers wordt, ik kan slecht tegen de warmte.

 4. 12 januari 2020 / 14:38

  Ik ben niet echt een koukleum, maar die koude voeten in bed, daar heb ik wel veel last van. Gelukkig is mijn man dan de stoof van dienst 🙂

 5. 12 januari 2020 / 11:36

  Ik ben ook een hele echte koukleum, al kan ik het ook weer ontzettend warm hebben. Te warm. Er is volgens mij iets mis met de thermostaat van mijn lichaam. 😉
  Anne schreef laatst over Met je bipolaire stoornis!My Profile

 6. 12 januari 2020 / 10:47

  Ik kan ook echt een koukleum zijn, maar als ik iets ga doen, dan pel ik wel wat laagjes af :). Vooral ’s avonds kan ik hele koude voeten hebben. Zo vervelend. Maar een wandeling in de sneeuw vind ik heerlijk. Goede boots aan, dik ingepakt en als je terugkomt een heerlijke chocomelk..
  Darina schreef laatst over 5 favorieten van de week #37My Profile

 7. 12 januari 2020 / 10:41

  Haha mooi geschreven! Ook hier een koukleum eersteklas. Ik heb ook altijd “last” van een lage bloeddruk dus mijn handen en voeten zijn heel moeilijk op te warmen. En dan bibberen en klapperen met mijn tanden en dan reacties krijgen: “maar hebt gij nu zo koud?” JA! Maar een winterzonnetje, ik vind dat toch altijd heel poëtisch ofzo.

  En ik haat ook mutshaar!!!
  Kelly schreef laatst over Kelly’s bevindingen #1: reiniging en magere lattenMy Profile

 8. 12 januari 2020 / 10:34

  Ik dacht dat ik kouwelijk was, maar als ik dit lees dan valt dat nog heeeel goed mee. Wel snel last van koude voeten, dus altijd sokken en pantoffels aan.
  Annelies schreef laatst over De normMy Profile

 9. 12 januari 2020 / 09:51

  Haha, heerlijk artikel! Ik ben dus niet zo’n koukleum – mijn vriend heeft het vaker koud dan ik – maar voor de zekerheid doe ik wel mee met je tip over desserts 😉
  Audrey schreef laatst over Plog: Kerstvakantie deel 2My Profile

 10. 12 januari 2020 / 08:56

  Oh dat dilemma met die panty’s, herkenbaar! Meestal ga ik ook gewoon voor die dikke panty, want die gaan ook minder snel stuk. xp Mijn handen hebben tijdens deze maanden ook permanent een blauw/paarse schijn, zelfs binnen! Mijn vrienden lachen dan vaak, omdat ze het onbegrijpelijk vinden dat ik altijd en overal koude handen heb. Maar ja…

 11. 12 januari 2020 / 08:41

  Haha, heel herkenbaar. Ik heb het ook altijd koud. Als het kon, dan zou ik in fleece leven, maar volgens Jani is dat geen goed idee De fleece dekentjes heb ik thuis wel altijd bij de hand. En omg, dat gevoel van 1001 laagjes, even bewegen en het dan extra warm hebben is zo vervelend. Dat heb ik dus àltijd aan de hand!
  Sarah schreef laatst over Mijn mening over de Malediven – The good, the bad and the uglyMy Profile

 12. 12 januari 2020 / 08:21

  Hihi, wat een leuk en nogal herkenbaar artikel! Ik ben absoluut een enorme koukleum. Mijn winterjas komt in oktober uit de kast en gaat er pas in maart/april weer in. En inderdaad, ik vind vooral het IDEE van een wandeling door de sneeuw heel mooi. In de praktijk ben ik daar vaak iets minder fan van 😉 Ook de dikke truien herken ik. En zodra ik thuis kom van werk, weet ik niet hoe snel ik een fijn vest of een badjas aan moet trekken. Heerlijk om zo alvast op te warmen totdat de verwarming aanslaat!
  Romy schreef laatst over 7 makkelijke kamerplanten die ik wél in leven houdMy Profile

 13. 12 januari 2020 / 08:14

  Grappig om te lezen. Ik heb het wel vaak koud, maar ik heb inderdaad vooral het probleem dat ik het warm krijg zodra ik wat begin te doen. Dus daarom nooit muts of handschoenen. Ik loop zelfs nu nog veel met m’n jas open. Heeft ook z’n nadelen, als je het snel warm krijgt;). Maar laat me niet stil in huis zitten, want brrrrr, KOUD!
  Naomi schreef laatst over Boekenpraat: Knap voor een dik meisje (Tatjana Almuli)My Profile

 14. 12 januari 2020 / 08:04

  Ik heb daar op zich niet zoveel last van, omdat mijn lichaamstemperatuur ritme (of hoe je het ook wil noeme,) compleet ontregeld is sinds ik een zomer in Plopsaqua heb gestaan. Das een zwembad dus dat was altijd superwarm. En daar stond je dan, in een t-shirt, lange broek en sneakers. Nooit beklag van gehad hoor, was een van de beste zomers van mijn leven. Goeie tijden gehad daae. Waar ik wel last van heb in de winter is het feit dat ik moet opstaan in het donker. Of dat het buiten nog donker is. Ik word daar altijd een beetje somber van, terwijl het niet echt aan de dingen van de laatste tijd ligt. Want eens ik goed wakker ben en de lucht opklaart en het lichter wordt, ben ik weer mijn vrolijke zelf. Vandaag ben ik uitgeslapen en wel opgestaan, ook met de donker. Dus daar ben ik alvast heel blij mee 🙂
  Nikita schreef laatst over Ik kocht een iPhone 11My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.