2021 Bakchallenge

Ik zag het eerst op Instagram en toen op Fiekes blog dat ze samen met een vriendin een bakchallenge organiseert dit jaar. Ik dacht eerst van ja hallo ik heb al wel genoeg dingen op mijn lijstje staan om dit jaar te doen maar toen bedacht ik me ook dat ik op mijn Day Zero Project als doel heb om 25 nieuwe bakrecepten uit te proberen (zo weinig eigenlijk… 🤪) dus dit is de perfecte manier om er toch al een paar te kunnen toevoegen.

Ik bak eigenlijk vooral hetzelfde: koekjes, brownies, vegan chocoladetaart (extreem lekker), yoghurtcake of bananenbrood en heel occasioneel eens een cheesecake. Tijd dus om mijn bakhorizon een beetje te verruimen denk ik! Ik heb vooral erg veel zin in de chocoladetaart van februari, mijn favoriete gebak in april, een citrustaart in september en het peperkoekenhuisje van december. En ook wel in de fruittaart van juli (lekkeeeer!) maar ik heb nog nooit crème pâtissière gemaakt en dat lijkt me best wel moeilijk.

Ik kan al zeggen dat ik vandaag een eerste poging deed tot het bakken van madeleintjes en dat die poging ook gralijk mislukte. De baksels waren wel lekker maar het leek in de verte niet op madeleintjes.

Het eerste probleem dat ik op voorhand moest overwinnen: een bakvorm. Op een bepaald moment ging het in mijn hoofd van foert, een madeleintje is toch ook maar gewoon een soort van cakeje dus dan moet ik dat toch ook kunnen bakken in een muffinvorm ofzo. Niet? Gewoon zo’n laag cakeje, niet dat het er uit ziet als een muffin he. Maar als ik iets doe dan wil ik het wel goed doen en een madeleine is geen madeleine zonder die kenmerkende vorm dus ik heb me toch een vorm gekocht. Hij was maar drie euro, daar kon ik niet voor sukkelen.

Daarnaast moest het deeg rusten in de frigo – dat vond ik ook raar – en het rees totaal niet in de oven. Straffer zelfs, er kwam een deuk in in plaats van een bultje op 😭Ik heb nochtans heel precies het recept opgevolgd dus ik snapte er de ballen van. Ik onderneem morgen een nieuwe poging met een ander recept.

🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Ik denk nog eventjes na of ik elke maand mijn baksel en het recept ga delen of niet.

+1

9 Comments

  1. zwartraafje 29 januari 2021

    Bij mij was het ook niet van de eerste keer naar mijn zin. Achteraf bekeken was dat eerste recept ook heel bizar en dat terwijl ik de recepten van Libelle doorgaans wel ok vind. Gelukkig was het tweede recept wel een succes en dat rusten in de ijskast leek een groot verschil te maken. Al vind ik het wel nog steeds heel bizar dat er zo’n groot verschil in baktijd was tussen beide recepten. Het ene 20 à 25 minuten op 200°C het andere 8 à 10 minuten op dezelfde temperatuur. Maar wel super blij dat ik nu toch eindelijk is een keertje Madeleines heb klaargemaakt en mijn bakvorm heb kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
  2. Saskia 23 januari 2021

    Leuke en lekkere uitdaging. Veel (eet)plezier ervan

    Beantwoorden
  3. fieke 22 januari 2021

    Superleuk dat je meedoet! Vind ik echt heel erg leuk.
    Mijn madeleintjes zijn al twee keer mislukt, haha! Hier net hetzelfde trouwens: door het deeg te laten rusten leek het bakpoeder al uitgewerkt voor ze in de oven moesten en bleven ze vrij plat. Maar nu heb ik via Insta enkele recepten gekregen van een vriendin die écht een goeie vegan kok/bakster is, dus het zou goed moeten komen morgen of overmorgen!
    Ik ben benieuwd naar wat je nog allemaal zou uittesten, deel gerust hier of op Insta, ik kijk graag mee :-).

    Beantwoorden
  4. Kelly 21 januari 2021

    De dingen die jij beschrijft zijn exact de redenen waarom ik niet bak. En omdat ik nooit dingen in huis heb.
    Maar ik vind dat dat er wel lekker uitziet idd en sowieso dat het er de volgende keer miraculeus wel goed uitziet ook!

    Beantwoorden
  5. Naomi 21 januari 2021

    Leuke uitdaging. En inderdaad een mooie manier om gelijk te werken aan je doel voor het uitproberen van nieuwe recepten.

    Beantwoorden
  6. Evelyne 21 januari 2021

    Heerlijk dit! Ik hou van het programma Bake-Off en heb daarna altijd zin om zelf aan de slag te gaan (maar aangezien we altijd ’s avonds naar dat programma kijken is het geen goed idee om ’s nachts nog te beginnen bakken LOL). Ik kijk alvast uit naar je andere baksels 😉 En bij deze ga ik ook eens kijken bij de organisators van deze challenge 😉

    Beantwoorden
  7. Lesley 21 januari 2021

    Zalig! Mmm, madeleintjes. Het deeg ziet er op zich wel goed uit haha. Ik ga denk ik zondag nog eens brownies bakken (of ja, ik ben nog niet zeker, want ik ben eens een weekend alleen thuis wat NOOIT gebeurt, dus misschien wil ik gewoon voor tv liggen stinken haha).

    Beantwoorden
  8. Audrey 21 januari 2021

    Leuk idee! Volgens mij kun je in Nederland echt geen madeleinevorm vinden voor 3 euro, maar ik vermoed dat dat komt doordat ze bij jullie gewoon veel meer mainstream is?

    Maak je trouwens geen zorgen over de crème pâtissière. Die vond ik echt veel makkelijker dan verwacht (zeker als je een van de werkwijzes gebruikt waarmee het echt heel lastig is om het te laten mislukken) en nu vind ik het ook echt een van de leukste dingen om even te maken.

    Ik moest wel lachen om de rolcake – wij noemen het een cakerol. Ik heb toevallig een paar dagen geleden bedacht dat ik er een voor mijn verjaardag wil maken volgende week, dus daar komt dan (als het goed gaat) ook een recept van op mijn blog.

    Beantwoorden
  9. Ines 21 januari 2021

    Haha zo leuk en toevallig want ik ging net komend weekend ook eens madeleintjes proberen haha! Ik kocht mijn vorm in de Hema trouwens! Ik duim dat je volgende poging super goed lukt!!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.