2019 Fashion Challenge | Update

Begin dit jaar besloot ik voor mezelf dat ik een fashion challenge zou aangaan. De -hoe kan het ook anders- 2019 Fashion Challenge. Eind maart schreef ik een eerste update wat maakt dat het toch wel hoog tijd was voor een tweede update.

Recap:

De regels:

 1. Sokken, panty’s en ondergoed koop ik wel nieuw maar alleen als ik er echt nodig heb.
 2. Cadeaukaarten mag ik besteden maar ik krijg amper cadeaukaarten dus dat zal al bij al wel meevallen.
 3. Tegen de zomer mag ik van mezelf 1 goed paar sandalen kopen. Dat heb ik namelijk niet en ik vind dat toch een vrij cruciaal iets.
 4. Als één van m’n basic dingen stuk gaat en ik kan het niet vervangen door iets wat ik al in mijn kast heb, mag ik het ook nieuw kopen.

Wat hoop ik dat het me brengt?

 1. Ik wil graag meer tevreden zijn met de kleding die ik heb en mijn spullen ook meer waarderen. Want ja, het is toch eigenlijk erg dat ik maar nieuwe jeansbroeken blijf kopen terwijl ik perfecte exemplaren heb die me heel mooi en comfy zitten?
 2. Minder verspilde tijd aan online shoppen. Minder schuldgevoel. Meer geld op mijn rekening!
 3. Minder verspillen en beter nadenken over waar ik mijn geld aan geef.
 4. Wat creatiever zijn met m’n outfits en eens wat meer combinaties proberen. Ik heb zoveel leuke dingen! Ook veel dingen die ik niet draag. Ik zou graag elk ding uit mijn kast in een outfit verwerken.

Hoe gaat het me af?

Wel, laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen en eerlijk toegeven dat het niet zo goed is gegaan qua shopgedrag. Ik denk dat ik van eind maart tot eind juni amper dingen had gekocht, ook geen tweedehands kleding. Maar toen kwamen de solden en ik had zo veel zin om te winkelen dat ik dat ook gedaan heb. Ik heb me nog best lang ingehouden maar uiteindelijk bestelde ik eind juli toch redelijk wat dingen bij de Monki, waaronder dus vooral dingen die ik niet echt nodig had (maar vooral wel heel mooi vond).

Eens je de ‘grens’ over gaat en toch kleding koopt, is het hek van de dam hé. Bij mij toch. De stap om dan opnieuw iets nieuws te kopen is veel kleiner. Maar ondanks dat het ik qua kopen dus een enorme slappeling ben, heeft deze uitdaging me toch ook wat positieve dingen gebracht.

 1. Ik wil graag meer tevreden zijn met de kleding die ik heb en mijn spullen ook meer waarderen. Want ja, het is toch eigenlijk erg dat ik maar nieuwe jeansbroeken blijf kopen terwijl ik perfecte exemplaren heb die me heel mooi en comfy zitten? ∿ Ik kan wel oprecht zeggen dat ik extreem content ben met mijn kledingkast momenteel. Ik heb alles wat ik nodig heb, genoeg basics en genoeg eyecatchers en buiten een paar kleinigheidjes waar ik (nog) geen afscheid van kan nemen, voel ik me in alles top.
 2. Minder verspilde tijd aan online shoppen. Minder schuldgevoel. Meer geld op mijn rekening! ∿ Hier merk ik de grootste verandering! Ik heb amper nog websites als H&M, Bershka, Stradivarius en Monki bezocht. Alleen dus tijdens de solden. Gek genoeg voelde ik totaal die nood niet meer om hier tijd aan te geven.
 3. Minder verspillen en beter nadenken over waar ik mijn geld aan geef. ∿ Als ik dan nog eens in een fysieke winkel ben, vind ik het veel gemakkelijker om dingen te laten liggen. Ik heb talloze keren met dingen in mijn handen gestaan, zelfs gepast, maar dan toch weer mooi terug gelegd omdat ik toch niet helemaal tevreden was.
 4. Wat creatiever zijn met m’n outfits en eens wat meer combinaties proberen. Ik heb zoveel leuke dingen! Ook veel dingen die ik niet draag. Ik zou graag elk ding uit mijn kast in een outfit verwerken. ∿ Ik ben niet meteen creatiever met mijn outfits maar ik probeer nu wel om alles eens te dragen, al kan ik ook niet voorkomen dat ik toch vaak naar dezelfde outfits grijp.

Conclusie.

1. Ik heb nog altijd een jeansbroekentic.

2. Ik kan hier eigenlijk uit concluderen dat ik toch wel echt een kleine ommezwaai gemaakt heb qua denken. Ja, ik heb geshopt maar ik heb vooral dingen gekocht waar ik echt héél blij van word en dat vind ik het belangrijkste. Ik heb geen miskopen gedaan en ik leef zowat in de kleding die ik heb toegevoegd aan mijn kast. Gek genoeg durf ik ook wat meer opvallende dingen te dragen zonder dat ik me ‘zorgen’ maak over de mening van anderen, vooral dus omdat ik me zo goed voel in de dingen die ik heb. Super fijn.

Daarnaast heb ik mezelf dus een paar keer verbaasd door wel te gaan shoppen, dingen te passen maar dan gewoon niets te kopen omdat het me toch niet 100% mooi stond of ik me er net niet goed genoeg in voelde. Ik ben best wel kritisch geworden op wat ik wil dragen.

Is de challenge nu van de baan? Nee. Ik ben dan wel al soort van mislukt maar ik ga gewoon door. Ik kan niet beloven dat ik nog altijd geen nieuwe dingen meer ga kopen maar ik wil mijn manier van denken die ik nu heb behouden.

Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 thoughts on “2019 Fashion Challenge | Update

 1. Ik ben sinds deze maand aan de challenge ‘1 stuk per maand’ bezig en eh, het is een klein beetje mislukt: ik kocht wandelschoenen (die wilde ik echt om comfortabel op citytrip te kunnen gaan) en toen vond ik op vakantie ein-de-lijk een bovendien spotgoedkoop hoesje voor mijn gsm, waar ik al maanden naar op zoek was want het huidige is helemaal vies en vergeeld. Dus nu heb ik eigenlijk ook al mijn stuk voor oktober gekocht en wordt de uitdaging plots een stuk groter. Bovendien verjaar ik in september en krijg ik dus veel nieuwe spullen/spulletjes, waardoor het deze maand dus eigenlijk helemaal niet moeilijk is… Pas in oktober zal de echte challenge komen vermoed ik.
  Leen schreef laatst over Gouden randjes #28My Profile

 2. Ik heb inmiddels al een jaar niets meer nieuws gekocht. Maar ik ga binnenkort wel weer omdat er wat echt versleten is. Maar ik sta echt veel minder voor de kast om te bedenken wat ik zal aantrekken en ik koop echt alleen als ik het nodig heb.

 3. Ik ben door de jaren heen ook bewuster geworden met wat ik wel en niet koop.Er zijn veel dingen die ik koop vanwege het leuke printje of de leuke vorm. Ik heb vorige week wel vier nieuwe shirts gekocht, maar daarnaast ben ik amper ergens de stad in geweest. Er ligt vrij veel nieuws in mijn kast, maar dat is om twee redenen: een, ik ben volwassen aan het worden en heb zelfvertrouwen ontwikkeld. Waardoor ik nu ook echt mezelf durf te zijn in de kleding die ik draag.Mijn stijl is aan het veranderen en dat is de reden dat er veel nieuws in de kast raakt nu. Maar ik merk ook dat er nog veel ‘oudere stukken’ zijn die me nog steeds bevallen en die ik nog draag. Maar mijn stijl is wel aan het veranderen. Ik draag steeds vaker broeken met scheuren, t-shirts met quotes en teksten. Mijn stijl is minder ‘meisjesachtig’ aan het worden als ik het zo kan zeggen. En dat is gewoon omdat dat is wie ik ben. Ik ben ook nooit echt een meisje-meisje geweest want ik moest nooit iets weten van make-up of ballerina’s en hakken. Ben ook geen jurkjesmeisje. En ik heb heel vaak de opmerking gekregen dat dat is omdat ik onzeker ben over mijn figuur, maar dat is niet zo. Het is gewoon niet wie ik ben, en veel verklaring heb ik daar niet voor. Dat hoeft ook niet. Ik ben ook niet ‘beschaamd’ om mijn blote benen te tonen. Want als dat het geval was zou ik in de zomer ook geen shortjes dragen. Ik heb wel de laatste tijd vrij veel nieuwe jeansbroeken gekocht maar het was echt nodig. En niet in als ‘ik vind ze niet meer mooi’. Ik ben door al die stress en problemen van het afgelopen jaar gewoon heel veel vermagerd en zelfs een riem was geen verbetering. En gezien ik leef in jeansbroeken had ik geen andere keuze.Maar iedere jeansbroek die ik koop is wel eentje die ik draag tot hij bijna uit elkaar valt. Letterlijk, want als er scheuren in komen dan draag ik ze nog omdat ik dat heel erg mooi vind. Wanneer de scheuren echter dingen beginnen te onthullen die bedekt moeten blijven, dan gooi ik ze natuurlijk weg. Ik gooi nieuwe kleding niet zo snel weg en veel kleding blijft echt jaren in mijn kast en draag ik. En daarna gaat het naar de kringloop. Dus ik ben niet zo heel slecht voor het milieu wat dat betreft denk ik. Ik vind het knap dat je de uitdaging bent aangegaan trouwens! Super!

 4. Het is best lastig he! Ik ben er achter gekomen dat ik graag shop om iets nieuws te hebben. Maar omdat ik in Antwerpen nog niet zoveel mensen ken, is mijn kleding eigenlijk nog ‘nieuw’ voor die mensen haha. Snap je? Dus ik heb eigenlijk heel weinig geld uit gegeven aan kleding, ook omdat ik dat liever in ons nieuwe appartement stak. Maar ik denk dat als straks de herfst aanbreekt ik wel wat lekkere truien etc wil.. Ik moet in Antwerpen nog even op ontdekkingstocht gaan naar goede tweedehands/vintage adresjes, want dat vond ik in Utrecht zo fijn!

 5. Ah ja ik doe beetje tzelfde ma zonder regels, dus gewoon bewuster kopen en da lukt wel vrij goed vind ik. Ik koop uiteraard nog dingen omdat ik nu eenmaal buitenkom en dingen tegenkom, maar ik probeer dan ook wel dingen weg te doen als het bvb om een item gaat dat ik vervang. Ik word onrustig van veel kleding (of spullen in het algemeen, mijn interieur is ook heel rustig). Wat jij hebt met jeans heb ik met zwarte rokjes trouwens 🙂
  Ik ben al content van mijn eigen omdat ik me bewuster ben van mijn consumptie gedrag en mijn daden daar ook naar heb aangepast. Ik ben meer content nu maar ga mezelf geen strenge regels opleggen, het moet ook plezant blijven :-)Jij mag ook wel fier zijn op uw eigen vind ik ze!

 6. Eigenlijk ben je toch goed bezig. Ik vind dat je wel trots mag zijn. Je huidige gedrag is beter voor je bankrekening, beter voor het milieu en de planeet en je voelt je minder schuldig ook. Dat zijn enkel positieve zaken hé? 😀
  Als ik me goed herinner is het laatste wat ik kocht een T-shirt van Ertebrekers eind juni. Vriendlief kocht wel online een jumpsuit (yes, I’m a lucky girl). Voor m’n verjaardag heb ik wel een bon van Zalando gekregen. Daar ga ik waarschijnlijk een broek mee kopen want er zijn onlangs twee broeken gescheurd 🙁

 7. Ik heb ooit eens zo’n stijlconsulent laten komen die dan voor mijn kleerkast kwam staan en hielp om combinaties te maken met wat ik al had en advies gaf over welke basisstukken ik eventueel echt nog miste. Misschien is dat wel eens fijn om te laten doen. Het geld dat je uitspaart door minder te kopen kan je dan daar in steken. Ik vond dat echt wel eens de moeite.
  Annelies schreef laatst over Voor wat hoort watMy Profile

 8. Ook al voelt de challenge misschien niet als 100% gelukt, zo te lezen heb je er toch heel wat van geleerd. Sowieso heel goed dat je wat kritischer bent geworden op wat je koopt. Dat is toch eigenlijk het belangrijkste. Ik heb zelf nog nooit echt zo’n challenge gedaan, maar koop ook wel heel bewust kleding (en shop veel tweedehands).
  Romy schreef laatst over Outfit | Zwierig rokje en roze blouseMy Profile

 9. Mooi dat je zo’n eerlijke update schrijft. En wat heeft het je al prachtige dingen geleerd, deze challenge! Lijkt me zeker de moeite waard om nog even mee door te gaan. Overigens best herkenbaar, dat je kast soms vol hangt met dingen die je niet draagt. Ik kocht deze zomer een compleet nieuwe garderobe (want gewicht was nogal veranderd en niets paste nog) en ging helemaal los. Wat blijkt? Ik draag de favorieten en de rest hangt ongebruikt in de kast. Ik heb m’n lesje wel weer geleerd…
  Naomi schreef laatst over Zo kom je voldoende buitenMy Profile