2019 Fashion Challenge. Update 1.

In februari ging ik mijn 2019 Fashion Challenge aan met als doel geen nieuwe kleding meer te kopen. Als ik al iets kocht, mocht het enkel tweedehands zijn. Nu er twee maanden voorbij zijn, kan ik al wel een update schrijven want ik heb een paar dingen geleerd!

Recap:

De regels:

 1. Sokken, panty’s en ondergoed koop ik wel nieuw maar alleen als ik er echt nodig heb.
 2. Cadeaukaarten mag ik besteden maar ik krijg amper cadeaukaarten dus dat zal al bij al wel meevallen.
 3. Tegen de zomer mag ik van mezelf 1 goed paar sandalen kopen. Dat heb ik namelijk niet en ik vind dat toch een vrij cruciaal iets.
 4. Als één van m’n basic dingen stuk gaat en ik kan het niet vervangen door iets wat ik al in mijn kast heb, mag ik het ook nieuw kopen.

Wat hoop ik dat het me brengt?

 1. Ik wil graag meer tevreden zijn met de kleding die ik heb en mijn spullen ook meer waarderen. Want ja, het is toch eigenlijk erg dat ik maar nieuwe jeansbroeken blijf kopen terwijl ik perfecte exemplaren heb die me heel mooi en comfy zitten?
 2. Minder verspilde tijd aan online shoppen. Minder schuldgevoel. Meer geld op mijn rekening!
 3. Minder verspillen en beter nadenken over waar ik mijn geld aan geef.
 4. Wat creatiever zijn met m’n outfits en eens wat meer combinaties proberen. Ik heb zoveel leuke dingen! Ook veel dingen die ik niet draag. Ik zou graag elk ding uit mijn kast in een outfit verwerken.

Wat ik leerde:

 1. Ik shop nog altijd graag. Ik schreef al eens eerder over mijn shopverslaving (laten we het maar gewoon benoemen hé) en ik merk dat ik er nog altijd niet van af ben. Gaat dat ooit gebeuren? Das de vraag natuurlijk. Ik vind het nog altijd leuk om rond te struinen op het wereld wijde web en de mooiste tweedehands spullen bij elkaar te zoeken.
 2. Ondanks dat ik nog altijd extreem blij word van nieuwe dingen, heb ik deze twee maanden véél minder gekocht dan ik normaal zou doen. Oké, ik kocht dus inderdaad wel nog altijd een paar dingen maar kijk, babysteps hé.
 3. Ik vind tweedehands winkelen zowaar nog leuker dan fast fashion shoppen dus de vraag is of ik er wel goed aan doe mezelf dat toe te laten. Haha 😉
 4. Ik voel totaal niet de nood om nog te gaan winkelen. Als in echt een paar uur in de stad rond te lopen en kleren te gaan passen (en kopen) in de winkels. Ik heb er eerlijk gezegd zelfs een beetje een degout van. Hoera! Vooruitgang!
 5. Ik kan dit volhouden! Ik had in het begin wel gedacht dat ik me toch eens ging laten vangen. Niet dus. Yes! Het gaat me nog makkelijk af ook dus ik ben alleen maar blij!
 6. Ik heb genoeg dingen om leuke outfits te maken. Het is leuk om dingen te dragen die ik heel mooi vind maar nog nooit droeg. Ik durf veel meer nu. Vroeger kon ik heel onzeker zijn over mezelf en mijn kleren. Dan dacht ik constant aan wat mensen gingen denken. Dat is zo goed als weg.

Zoals ik dus al zei, kocht ik wel een aantal items maar dus enkel tweedehands / preloved (vind ik eigenlijk een leuker woord). Ik deed dit vroeger ook al regelmatig maar ik ontdekte een paar nieuwe leuke shops en ik vind het echt heel tof om dan net dat ene bijzondere jurkje te kopen. Ik ga dus niet beweren dat ik ‘genezen’ ben van mijn shopverslaving, ook al voel ik de shopdrang veel minder, maar het gaat toch wel de goeie kant uit!

Ik vind het ook oprecht fijn om meer bezig te zijn met wat ik al heb en daar blij mee te zijn. En het geeft me ook een goed gevoel dat ik niet echt meer de drang voel om alleen maar nieuwigheden te kopen. Ik schreef me ondertussen ook uit voor alle nieuwsbrieven van mijn favoriete winkels maar daarnaast voel ik dus ook zelf niet meer de nood om ze constant online op te zoeken.

Ondanks dat ik vind dat het goed gaat, kan het toch nog beter en ben ik van plan om in april geen nieuwe (lees: tweedehands) spullen meer te kopen. Even een tandje bijsteken! Ik ben in april ook een paar dagen thuis en het is mijn plan om dan even door mijn kast heen te gaan en nog eens goed te kijken naar de dingen die ik heb en niet meer draag en eventueel wat stuks te verkopen.

En en en, binnenkort post ik ook een post met mijn favoriete preloved items die ik ooit kocht!

6 thoughts on “2019 Fashion Challenge. Update 1.

 1. Ik heb mijn hele kast bijna vernieuwd, het afgelopen halfjaar. Niet in een keer, gewoon door af en toe iets nieuws te kopen. En in mijn vrije week heb ik mijn kast uitgemest, waardoor meer dan de helft nu nieuw is. Ik heb alle oude dingen weggedaan die ik niet meer droeg en stof aan het vangen waren. Nu vangt er niks meer stof, en draag ik terug alles. Ook al zijn er nog veel nieuwe dingen die ik nog niet aan heb gehad. Dat komt wel. Ik merk door die hele ‘opruiming en vernieuwing’ dat ik wel gelukkig ben. Niet in de zin van veel kopen en kleding hebben. Maar ik gun het mezelf om een leuke outfit aan te hebben. Ik koop ook geen kleding om anderen te ‘impressen’ of hoe je dat ook int Nederlands zegt. Ik koop kleding omdat ik mezelf goed zou voelen in hetgene wat ik aanheb, en ik het verdien om er goed uit te zien. En ja, omdat ik ook volwassener wordt en je kledingstijl dan nu eenmaal verandert. Aan de andere kant ben ik nu ook niet meer gebonden aan schoolregels. Het is niet dat ik er nu extreem opvallend of gek bijloop. Maar ik vond scheuren in jeans altijd heel erg tof, en nu zou ik wel wat meer uitgeven voor een goede en mooie broek met scheuren. Vroeger had dat geen zin, want ik zou ‘m enkel in het weekend kunnen dragen. En gezien ik de outfit van de vrijdag meestal ook in het weekend aanheb, heeft dat niet zoveel zin in mijn ogen. Of mijn kledingstijl volwassen is, dat laat ik in het midden. Met alle printjes en bloemetjes en tekeningetjes. Maar dat is wie ik ben, en net zijn wie je wil zijn hoort daarbij.

  Ik ben benieuwd naar je nieuwe aankopen, vind het wel knap dat je dit aangepakt hebt! Een verslaving of gewoonte is niet altijd makkelijk om te stoppen. Dat vraagt lef en discipline
  Nikita schreef laatst over Geluk | Het onbelang van perfectieMy Profile

 2. Heel goed bezig met je challenge! Ik merk zelf al wel dat ik wat creatiever wordt, of in ieder geval dat ik probeer om meer items te dragen in plaats van altijd maar naar dezelfde truien grijpen. Ik kan (zeker op werkdagen!) echt wel lui zijn met outfits samenstellen. Ik denk dat ik ook altijd wel graag zal blijven shoppen! Maar goed… Een kleine verandering in mijn mindset kan geen kwaad, dus als ik er maar iets anders door ga denken, ben ik tevreden. Ben eigenlijk nog het meest benieuwd naar hoe het me volgend jaar na de challenge vergaat.
  Sanne schreef laatst over Hoe ik de eerste maanden van mijn no-buy challenge ben doorgekomenMy Profile

 3. Zo te horen (lezen) ben je goed bezig! Ik denk dat je er bewust van zijn ook al veel doet en je misschien ook automatisch al wat meer remming oplegt.
  Ik kijk al uit naar je gekochte tweedehandse items, je klinkt zo enthousiast dat ze vast erg leuk zijn.
  Veel succes komende maand met het helemaal niets kopen! Knap dat je het aandurft!
  (ik zou het ook een keer moeten doen, niet dat ik zoveel koop, maar het is soms wel met de verkeerde redenen / oorzaken en daar zou ik vanaf moeten en andere manieren zoeken om met die dingen om te gaan)
  Geke schreef laatst over Day Zero Project #6 – 36. Drie nieuwe ‘groene’ stappen bedenken en uitvoerenMy Profile

 4. Ik vind het heel leuk dat mensen deze challenge aangaan. We hebben immers al zoveel! Vroeger kocht ik altijd zoveel en dan vooral van die goedkope rommel. Tegenwoordig koop ik bijna nooit meer iets en houd ik ook helemaal niet meer van shoppen, echt een rust haha!
  Leuk dat het je nu al kleine dingen oplevert 🙂 Ik ben benieuwd hoe het voor je gaat zijn als je jezelf ook geen preloved (mooi woord inderdaad!) items meer toestaat.
  Silke schreef laatst over Wie ben ik om advies te geven?My Profile

Comments are closed.