16 personalities test

Een drietal maanden geleden besloot ik na een kleine jobcrisis om loopbaancoaching te volgen. Af en toe kreeg ik van m’n coach wat huiswerk mee, waaronder de 16 personalities test. Ik had er al wel eens van gehoord, maar had hem nog nooit zelf gedaan. Super benieuwd was ik wel!

Wat is de 16 personalities test?

Je kan de test hier vinden. Door de test ontvang je, volgens de website, een accurate beschrijving van wie je bent en waarom je de dingen doet die je doet. Heel handig dus als je even niet goed meer weet van welk hout pijlen te maken. Of als je gewoon nieuwsgierig bent. De test is gratis en héél uitgebreid. Je moet best veel vragen beantwoorden dus ga er eventjes een kwartiertje rustig voor zitten. Er zijn zestien persoonlijkheden die je hier ook eens kan bekijken.

Ik moet het jullie vast niet vertellen, maar zo’n test is natuurlijk niet altijd dé waarheid. Veel mensen vinden de test heel kloppend, voor anderen klopt het misschien minder. Een korreltje zout is op z’n plek.

Mijn resultaat: INFJ-T

Ik heb de test een paar keer na elkaar gedaan en ik kwam toch elke keer bij de advocaat uit. Ik vind veel advocatendingen héél herkenbaar en in sommige kan ik me minder vinden.  Blijkbaar is een advocatenpersoonlijkheid heel uitzonderlijk, want minder dan 1% van de bevolking heeft deze persoonlijkheid. Dat vind ik wel opvallend.

Het hele stuk over de eigenschappen vind ik heel boeiend om te lezen. Maar wat óók heel interessant is: een kijkje nemen op Pinterest en je persoonlijkheidstype intypen. Ik kom voor mijn type allemaal quotes tegen die ik nog herkenbaarder vind!

Dingen die voor mij heel typerend zijn:

* Ik zag mezelf vroeger nooit als een sociaal iemand, maar door de test is me wel iets duidelijk geworden. Ik heb heel goede sociale vaardigheden, kan makkelijk contact leggen met mensen, maar ik heb héél erg nood aan tijd voor mezelf.

* Ik ben enorm gevoelig. Als iemand kritiek heeft op wat ik doe, moet ik m’n best doen om het me niet persoonlijk aan te trekken. Ik wéét bijvoorbeeld dat die persoon me wil helpen om te groeien, maar ik krijg snel het gevoel dat ik als persoon niet goed genoeg ben dan.

* Ik voel goed stemmingen aan. Ik merk het snel als iets niet goed zit. Als er iets met je scheelt, heb ik het snel door, maar dat wil niet zeggen dat ik daar altijd op in speel.

* Iets heel dubbel: ik hou van aandacht voor wat ik doe, dat mensen echt naar me luisteren als ik iets vertel, maar ik sta totaal niet graag in de aandacht.

* Ik kan heel logisch nadenken over dingen en tegelijk alle logica overboord gooien als er beslissingen moeten gemaakt worden.

* Ik wil graag alles heel goed uitgedacht hebben. Plannen voor het weekend bijvoorbeeld. Of een vakantie. Maar tegelijk houd ik heel erg van het idee om spontaan dingen te doen en alles op z’n beloop te laten.

* Mijn stemming kan héél snel omslaan. Ik merk dat bijvoorbeeld op m’n werk enorm hard. Ik kan heel vrolijk en goedgemutst aan de dag beginnen, tot één van m’n collega’s om gelijk wat voor reden ook geen goede dag heeft. Dan merk ik dat m’n gemoedstoestand ook heel snel omslaat.

* Enorm inlevingsvermogen!

* Ik vind het soms moeilijk om de dingen die in mijn hoofd omgaan, deftig te verwoorden. Op papier lukt het beter.

* Ik kan erg veel praten, maar soms ben ik ook gewoon stil. Dan zeggen mensen ook echt tegen me dat ik stil ben. Maar dan heb ik gewoon niets te zeggen, of ik ben aan het nadenken over dingen.

* Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich niet te veel bemoeien met mij en mijn leven en tegelijk deel ik heel veel. Ik ben open over de dingen waar ik open over wil zijn, over andere dingen krijg je niets te horen.

* Ik heb over veel dingen een sterke mening en over andere dingen denk ik liever eerst even na voor ik verwoord wat ik ergens van denk. Vroeger op school was dat altijd horror. Dan werd je gevraagd om je mening onmiddellijk te geven en dat ging bij mij gewoon nooit goed. Ik heb eerst wat tijd nodig om mijn ideeën over iets in m’n hoofd op een rijtje te krijgen.

Er zijn nog héél veel dingen die ik hier kan noemen, maar ik denk dat het wel duidelijk is. Ik ben een advocaat. Ik ben blij dat ik een advocaat ben. Door de test heb ik wel een beter beeld gekregen bij wie ik ben, en inderdaad, waarom ik sommige dingen doe op de manier waarop ik ze doe.  Ik zou liefst een soort van kaartje maken waar al deze dingetjes op staan en dit dan aan de mensen rondom mij geven zodat ze me beter begrijpen. Haha. Door de test voel ik me minder alsof ik me ergens voor moet verantwoorden nu ik weet dat ik “gewoon zo ben”. Heel fijn.

Heb jij de test al gedaan? Wat is jouw type?

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

36 thoughts on “16 personalities test

 1. Alles wat je schrijft vind ik héél erg herkenbaar, dus je kunt wel raden welk type ik ben, haha. Ik vind dit soort dingen echt superinteressant! En ook tof om door meer onderzoek ernaar te doen en er meer over te lezen je ‘soortgenoten’ te leren kennen 😉 Altijd fijn het gevoel te krijgen dat je toch niet helemaal apart bent en er mensen rondlopen die je wél kunnen begrijpen, haha.

  1. Fijn hé dat je niet alleen bent 🙂 het voelt toch soms alsof echt iedereen helemaal anders is als ik ben maar dat is dus niet het geval 🙂

 2. Haha heb de test een paar weken geleden gedaan en toen kwam ik uit op ENFP-T, de campagnevoerder, en ik moet wel toegeven dat het heel erg herkenbaar is

 3. Weet dat deze test een gratis test is en dus niet zoooo aan te raden is. Het zou kunnen dat je iets anders uit komt bij de betalende test. Ik ben zelf ook een INFJ en ik ben echt bezig met die studies rond persoonlijkheidstypes. Ik zou ook graag die opleiding gaan volgen, maar het kost gewoon bakken geld.
  Ik vind het ook fijn dat we een verklaring hebben waarom we zo zijn, inderdaad. We mogen gewoon onszelf zijn!

 4. Ik vind dit soort testen uitermate boeiend maar besef tegelijk ook dat mensen in hokjes plaatsen niet goed is. Het kan gewoon helpen om elkaar en vooral jezelf wat beter te leren kennen. Ik ben trouwens ook INFJ en herken me in bijna alle puntjes die je opsomt. Grappig hoe men altijd zegt dat advocaten met heel weinig zijn en er op dit soort blogs altijd veel reageren dat ze het zelf ook zijn 🙂

  1. Ja gek hé! Ik vind het ook opvallend 🙂 En inderdaad, hokjes zijn niet altijd goed, maar soms geven ze ook wel een beetje inzicht vind ik, afhankelijk van het soort hokje dan.

 5. Oh wat een leuke test! Ik heb hem ook zojuist gedaan en er komt uit dat ik een verdediger ben! En als ik het zo allemaal lees denk ik wel dat ik de resultaten gelijk moet geven. Ja, nooit bij stil gestaan maar dit heeft wel wat.

 6. Ik heb toevallig al een week een blogpost klaarstaan over exact deze test! Ik was eerst namelijk ook fan, maar als je alle teksten van alle types eens gaat lezen, valt op hoe nietszeggend ze eigenlijk zijn. Ik ga m’n publicatie maar naar voren schuiven dan 😉

  1. Goh ja, ik las daarnet ook nog een paar andere types door en herken ook wel dingen in de rest hoor. Maar alsnog vind ik het wel een fijne test!

 7. Grappig dat veel van je lezers allemaal dezelfde uitkomst hebben, misschien zijn het daarom dan je lezers? Omdat ze zich zo herkennen in je blog? 😀 Boeiend om over na te denken 🙂
  Als ik tijd heb ga ik de test ook een keer doen, ben wel benieuwd nu.

 8. Ik ben eveneens een advocaat in de test en herken heel veel punten die je opsomt. Net als jij ben ik zeer gevoelig voor kritiek en trek ik mij dit alles keihard aan. Ik toon het wel niet altijd, maar innerlijk rommelt het extreem. Zo ligt er weer zoiets stom op mijn maag die recent gebeurt is. Ik wou dat ik hier vanaf raakte 🙁 Ook vind ik het fijn dat er naar mij geluisterd word zonder dat ik daarvoor in de belangstelling hoef te staan. Want laat mij alsjeblieft niet voor een groep spreken want ik verga van de zenuwen. Mijn gemoedstoestand slaat ook heel snel om. Zo kan ik het ene moment vrolijk zijn en het ander moment wanneer iets niet goed blijkt te lukken mijn humeur al helemaal omgeslagen zijn. Ik wil vooral, als ik iets doe dat het dan meteen lukt.

  1. Doordat ik weet dat ik me dingen wel persoonlijk aantrek, kan ik er ook weer wat makkelijker afstand van nemen, al blijft er wel altijd zo’n stemmetje in mijn hoofd hoor. ‘t Is moeilijk hé. Alleszins, als je graag wil praten/schrijven, mag je mij gerust mailen! 🙂

 9. Superleuke test! Ik heb hem ook net ingevuld en ik ben ook een advocaat. Herken mezelf er ook helemaal in! Ik ga vanavond mijn hele rapport nog eens lezen. Ben wel benieuwd naar alle specifieke kenmerken die eruit komen 🙂

 10. Ik ben dus ook de advocaat en herken me heel erg in alles wat je hier schrijft. Het zou inderdaad makkelijk zijn mochten er kaartjes zijn met daarop al die eigenschappen, zodat je ze aan mensen kon uitdelen met de bedoeling dat die je dan beter zouden begrijpen. Wat ik soms irritant vind is dat mensen zeggen dat ik heel stil ben, verlegen, maar dan heb ik effectief gewoon niets te zeggen. Of dan ben ik over het gesprek aan het nadenken. Het is dan niet zo dat ik niets durf te zeggen. Ik wil dan gewoon niets zeggen. Haha.

   1. Ik heb hem gedaan en kwam uit bij ISFJ-T en kan mij er zeker in vinden. Vind het ook geweldig dat mijn beroep blijkbaar passend is erbij, wel een fijne bevestiging. Ik heb ook wat quotes gezocht op pinterest en sommige zijn wel erg herkenbaar.

 11. Ja deze testen zijn zo leuk om te doen! Wat grappig trouwens, ik ben ook een INFJ-T. Ik heb de test ook een aantal keer gedaan en er kwam telkens hetzelfde uit, zelfs de percentages verschilden nauwelijks. Ik herken de dingen die je hier schrijft ook heel erg. Heel interessant om ook meer over te lezen inderdaad

 12. Ik kwam bij deze test INFJ uit en soms INTJ, soms INFP. Veel mensen krijgen een verkeerd resultaat en meestal kun je je ook in verschillende types herkennen. Je moet vooral kijken naar de cognitieve functies. Ik heb er al heel veel over geleerd en gelezen. Ik vind het heel interessante materie 🙂 Ik denk ook dat als HSP bent, je je kan herkennen in INFJ.

 13. Ik denk dat ik ooit eens zo’n test heb gedaan tijdens loopbaanbegeleiding, maar daar is ondertussen niet meer zo veel van blijven hangen.
  Misschien doe ik deze nog wel eens opnieuw dan.

 14. Ja, super interessant! Ik heb ‘m toevallig een paar weken geleden gedaan en ik ben een INFP-T ‘The Mediator’. Met uitkomst 100% gevoel. Nou, dat klopt wel aardig haha.