Geen Instagram en Facebook meer. Voor een maand.

Van de ene op de andere dag dacht ik: ‘Ik gooi Instagram en Facebook van m’n telefoon!’. Et voila. Volgens mij was dat zelfs gewoon stipt op 1 september. Maar helemaal zeker ben ik niet. Je vraagt je misschien af waarom ik zo’n (ahum) radicaal besluit nam. Wel, ik zal het jullie vertellen. Ik was het gewoon kotsbeu. Haha. En waarom was ik het dan kotsbeu? Goh ja. Gewoon zeker? Nee er is wel een reden voor. Daarover straks meer!

In de titel staat dus dat ik een maand geen Facebook en Instagram meer “doe”. We zijn nu twee weken verder. Wat dus, inderdaad, nog geen maand is. Maar ik kon ook geen twee weken meer wachten om er iets over te schrijven. Dus ja. En na deze twee weken ben ik al zo overtuigd dat ik 8654% zeker weet dat de volgende twee weken ook nog Instagram en Facebook vrij zullen zijn.

Ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar de laatste tijd kreeg ik het gevoel dat Facebook, en eigenlijk vooral Instagram, mijn venstertje op de wereld waren. Als het twee uur geleden was dat ik nog eens door foto’s heen scrolde, voelde ik me al afgesloten. Echt heel raar. En ook wel erg. Want hallo? Er is echt superveel meer buiten die twee apps. En hoeveel tijd verspilde ik eigenlijk niet? Facebook vond ik de laatste tijd sowieso al “stom” geworden. Maar toch kon ik het vaak niet laten om de app te openen en doelloos rond te kijken. Instagram daarentegen vind ik wel nog altijd redelijk fijn, maar ‘t was tijd om wat te minderen.

Ik had gedacht dat ik Instagram heel erg zou missen. Ik maak super graag foto’s. En ik deel ze super graag. Ik vind het fijn om een mooi filtertje uit te zoeken. En dat vind ik nog altijd. Maar ik heb een soort klik gemaakt. Het hoeft niet allemaal meteen online. Want, ik wou voor m’n blog eigenlijk heel graag weekoverzichtjes maken. Of maandoverzichtjes. En dan foto’s delen. Maar ik zet eigenlijk bijna alle foto’s die ik maak al op Instagram. En dat zien jullie toch wel voorbij komen. Dus waarom zou ik ze dan nog in een overzicht zetten hier?

En nu ik dus weet hoe fijn het is om gewoon zonder social media door het leven te gaan, ben ik zelfs geneigd om mijn Facebookprofiel gewoon te verwijderen. Instagram wil ik wel nog even bijhouden denk ik. Maar het kan goed zijn dat ik dat op korte termijn toch ook wegdoe. En misschien kom ik ook ooit weer terug. Maar voor nu vind ik m’n blog op zich eigenlijk meer dan voldoende! Ik vind het een heel fijn gevoel om niet meer heel de tijd de drang te voelen om foto’s te delen. Ik zit minder op m’n telefoon waardoor m’n batterij langer meegaat (haha). En ik voel op de één of andere manier gewoon wat lichter ofzo. Lekker vaag hé. Maar goed. Voor mocht je je dus al afvragen waar ik was (misschien ook niet, helemaal oké hoor 😉 ), hier dus. En ik houd het lekker zo!

0
Volg:

19 Reacties

 1. 21 september 2017 / 09:24

  Wat goed!! Ik weet dat het veel teveel tijd kost, de laatste tijd beperk ik het dan ook! Maar ik heb nu nog niet de behoefte om er geheel mee te stoppen!

 2. 18 september 2017 / 17:43

  Best inspirerend, misschien dat ik het ook wel ga proberen. Kijk heel vaak rond uit verveling.. het zal ook wel voor de batterij van mijn telefoon schelen.

 3. 16 september 2017 / 20:14

  Goede actie van je!
  Zelf heb ik geen smartphone, geen facebook, geen instagram, geen twitter, … Liefst zou ik mijn tijd op internet nog willen beperken, want ik kan urenlang blogs, pinterest en websites afstruinen. Nou ja, dat zal ooit nog wel een keertje lukken.
  Myriam schreef laatst over Hallo BaldoMy Profile

  • Irene
   Auteur
   16 september 2017 / 22:38

   Amai dat lijkt mij ook wel zalig! Denk alleen dat ik al te hard gewend ben aan m’n Iphone om die ook op te geven. Haha :p

 4. 16 september 2017 / 09:56

  Wat leuk om te lezen! Ik merk dat ik de laatste tijd ook een beetje een afkeer krijg bij sociale media, terwijl ja, dat is als blogger nogal lastig. Daarbij vind ik alle reacties en mensen die ik zie op Instagram wel héél tof. Alleen met Facebook heb ik de laatste tijd echt een stuk minder 🙁 Ik ben benieuwd hoe het je na een maand bevalt.
  Claire schreef laatst over Mijn dagelijkse dierproefvrije make-up routine #2My Profile

 5. 16 september 2017 / 07:23

  Wow, dit artikel had ik evengoed zelf geschreven kunnen hebben!
  Ik heb ook rond 1 september (niet bewust het begin van de maand) beslist om mijn instagram en twitter van mijn telefoon te verwijderen. De Facebook app had ik al een hele tijd verwijderd. En ook ik dacht dat ik het eerst zou missen en dan vooral instagram! Maar eigenlijk, nee, ik twijfel ook ergens of ik het nog wel terug wil en dat terwijl ik hiervoor zat te verkondigen dat het mijn favoriete app was. Ik had het ook gewoon even helemaal gehad met sociale media. Het doet eigenlijk echt deugd he? Ik neem nog steeds enorm graag foto’s, alleen nu iets meer voor mezelf en niet per se om te delen.
  Marie schreef laatst over Zondagmiddag.My Profile

  • Irene
   Auteur
   16 september 2017 / 09:38

   Oh ja echt super herkenbaar! Ik ben er ook nog niet zo uit of ik het nog terug wil. Sowieso Facebook niet. Instagram was ook altijd mijn favoriete app maar het staat me nu toch ook een beetje tegen. Het enige wat ik fijn vond is de interactie met mensen, maar dat heb ik hier ook. En ik vind het gewoon inderdaad echt deugd doen.

 6. 15 september 2017 / 18:52

  Facebook kan ik prima zonder, kijk er ook niet vaak op. Instagram vind ik leuk, maar als ik er 3 keer per dag 5 minuutjes rond neus vind ik het ook wel weer genoeg. Ik kan het prima niet doen 🙂 in het weekend ben ik sowieso veel minder met mijn telefoon bezig en direct foto’s delen doe ik zelden. Maarre, nog maar 2 weken te gaan en je hebt de maand vol 🙂
  Sammie schreef laatst over Zwarte woonaccessoires, let’s go black!My Profile

 7. 15 september 2017 / 10:08

  Wauw, zo sterk van je dat je gewoon zo -klik- die keuze hebt gemaakt! En het dan ook meteen nog eens zo goed volhoudt 🙂 Echt heel inspirerend eigenlijk om te lezen hihi. Liefs!
  Silke schreef laatst over Schrijfsels | Ik praat in mijn slaapMy Profile

 8. 15 september 2017 / 09:53

  Klinkt inderdaad (veel te) herkenbaar… Ik zou vooral Instagram best wel missen, denk ik!

  • Irene
   Auteur
   16 september 2017 / 09:39

   Dat dacht ik ook, maar het valt dus eigenlijk echt mee. Ik heb er geen moeite mee alleszins.

 9. 14 september 2017 / 23:47

  Wat goed dat je zo bewust deze keuze hebt gemaakt! Ik kan me voorstellen dat het je veel rust geeft om het nu zonder Facebook en Instagram te doen, of dat nu tijdelijk is of voor altijd. En die batterij die lang meegaat, is dan inderdaad een bijkomend voordeel, haha.
  Romy schreef laatst over Plottwist | Wat ik leerde van mijn zomerplannen…My Profile

 10. 14 september 2017 / 22:30

  Zalig! Ik denk er dus ook al een tijdje aan om mijn Facebook te verwijderen. Ik vind het echt geen leuk platform meer maar scroll er toch nog dagelijks doelloos door. Belachelijk eigenlijk. En enorme tijdsverspilling. In mijn hoofd staat het verwijderen van Facebook al een tijd op mijn ‘to-do’ lijstje, dus ik hoop dat ik binnenkort toch de stap ga durven zetten en op die delete knop ga kunnen drukken.
  Sarah schreef laatst over Praag in picturesMy Profile

  • Irene
   Auteur
   16 september 2017 / 09:40

   Inderdaad, belachelijk hé. Ik versta ook niet zo goed waarom ik er nog steeds op keek want leuk vind ik het ook totaal niet meer. Ik denk dat ik hem straks gewoon echt ga weg doen!

 11. 14 september 2017 / 21:13

  Ik begrijp je keuze wel, maar ben er zelf niet zo mee bezig. Ok, ik zit wel dagelijks op Facebook en check wel regelmatig mijn Instagram. Maar wanneer ik aan het werk ben of druk bezig ben met iets dan heb ik helemaal geen behoefte om mijn Facebook te checken of door Instagram te scrollen. En toch.. kan ik niet zonder. Wanneer ik een andere gsm moet nemen waarop ik dit alles niet kan doen dan voel ik mij wat ambetant. Ik denk niet dat ik mezelf verslaafd mag noemen.

 12. 14 september 2017 / 20:45

  Voordat je Instagram wegdoet: ik denk dat het voor je blog best belangrijk is als je Instagram hebt. Bedrijven vinden dat interessant. Natuurlijk hoef je het niet daarvoor te doen, maar ik wilde het wel even gezegd hebben voordat je achteraf spijt hebt 😉

  Liefs!
  Eva schreef laatst over 8 dingen die je nóóit moet doen tijdens je volgende vakantieMy Profile

 13. 14 september 2017 / 20:26

  Heel herkenbaar! Ik heb zo’n 3 maand geleden m’n twitter-account de deur uit gegooid en nu denk ik ook: jongens, hoeveel tijd heb ik daar niet verspild! 😮 Het is sowieso goed om het even een tijdje zonder al die prul te doen, dan ga je, vind ik, andere zaken weer wat meer gaan waarderen. Goed bezig dus!
  Katrien schreef laatst over 22. Filmtips #1My Profile

  • Irene
   Auteur
   14 september 2017 / 21:44

   Ja inderdaad! Gewoon echt genieten zonder meteen te ‘moeten’ denken dat ik het moet Instagrammen. Heel fijn 🙂

error: Aha jij stiekemerd!