Ik zit in de knoop met iets.

Ik zit gelukkig niet letterlijk in de knoop (dat zou ook niet lukken want ik ben een stijve hark dus hier geen flexibele ledematen die zomaar in elkaar verstrengeld kunnen raken tijdens yoga ofzo (ook niet dat ik aan yoga doe maar goed)) maar wel figuurlijk met iets van mijn blog. Een paar dagen geleden had ik een virtueel gesprek met mijn schoonzus die zelf ook graag wil bloggen en dan ben ik natuurlijk helemaal in mijn nopjes als ik haar kan bij staan met mijn inside info. Daardoor kreeg ik dus zin om mijn eigen blog nog eens onder de loep te nemen. Ik voelde heel even de drang om toch weer iets aan het uiterlijk te veranderen maar ik heb de impuls onderdrukt en nu gaat het weer beter. Maar goed, doordat ik dus met haar praatte, bekeek ik mijn blog eens kritisch en nu zit ik in de knoop met…

Mijn categorieën. Ik weet het niet goed, maar ik heb het gevoel dat het wat too much is. Ter inspiratie ben ik eens gaan kijken op andere blogs maar ik raak er voor mezelf niet heel veel wijzer uit. Mijn schoonzus stelde mij twee goede vragen:

 1. Aan welke criteria moet een categorie voldoen om een categorie te mogen zijn?
 2. Hoeveel wil ik er?
Aan welke criteria moet een categorie voldoen om een categorie te mogen zijn en hoeveel wil ik er?

Hier moest ik eigenlijk niet zo lang over nadenken. Een categorie moet voor mij een plekje zijn waar ik posts verzamel. Ik vind dat er toch minstens een post of vijf over hetzelfde onderwerp zou moeten gaan voor het een aparte categorie krijgt.

Hoeveel ik er wil vind ik al moeilijker want ik heb er nu best veel en ik wil er minder, maar met hoeveel ben ik dan tevreden? Bovendien vind ik het echt mega verwarrend als ik een post aan het schrijven ben en een categorietje moet kiezen uit de lijst en niet meer weet welke subcategorie bij welke hoofdcategorie hoort. En bij sommige posts vind ik het gewoon ook al moeilijk om te beslissen waar het bij hoort. Dus help?

En dan zijn er ook nog tags of labels…

Nu heb ik wel een beetje een beeld in mijn hoofd van een mogelijke “oplossing”. Ik beperk me bijvoorbeeld tot 4 categorieën en gebruik dan labels om dingen te benoemen. Met labels bedenken heb ik niet zoveel moeite maar de categorieën vind ik dus wel nog altijd een dingetje omdat er verschillende soorten posts onder moeten passen.

Dus even op een rijtje:

Pagina’s:

Home | Over mij (met daaronder Contact) | Day Zero Project | Categorieën

Categorieën:

Ik wil sowieso een categorie voor mijn persoonlijke artikelen | een categorie waar ik dingen als mijn gelezen boeken en gekeken series, recepten, challenges, … in kwijt kan | een categorie voor de rest.

Labels:

Dear Diary | recept | review | tip | challenge | boeken | films | series | personal | tag

Nu mijn vraag aan jullie.

Ik kan nog best wel wat hulp gebruiken want ik vind het benoemen van categorieën dus moeilijk. Dus als jij nu een geniale ingeving hebt en mij hier mee kan helpen: shoot! Eeuwige dank! Het laten zoals het is, is even geen optie want ik maak het mezelf er te moeilijk mee.

0
Volg:

9 Reacties

 1. 1 mei 2018 / 14:20

  Oh, dat is inderdaad herkenbaar. Mijn blog telt drie pagina’s: de blog zelf, een contact-formulier en een mediakit. Via de blog kan je echter ook nog drie pagina’s van mijn site bezoeken waar ik tot nu toe nog geen afscheid van kon nemen (recensie-archief, recepten en foto’s van oudere knutselwerkjes). Blijkbaar heb ik momenteel 18 rubrieken. Dat zijn er waarschijnlijk vrij veel in verhouding tot andere bloggers maar ik vind het zelf wel handig om via rubrieken iets snel(ler) te kunnen terugvinden. Al zou ik oudere blogposts wel ooit nog is een keer moeten toevoegen aan de rubrieken die pas later zijn aangemaakt. Ik heb trouwens geen flauw idee of ik het goed aanpak maar ga er maar vanuit dat je qua bloggen mag doen wat goed voor je aanvoelt. Het is gelukkig niet iets waar je een examen voor hoeft af te leggen of zo.
  zwartraafje schreef laatst over Gelezen in April 2018My Profile

 2. 14 april 2018 / 21:44

  Ik heb een aantal categorieën waarin ik alles onder verdeel. Erg blij mee, aangezien het er niet teveel zijn en toch rendabel. Tags gebruik ik geheel niet. Neem voor inspiratie eens bij mijn blog een kijkje (links in de onder balk staan ze allemaal vernoemd)

 3. 14 april 2018 / 19:21

  Ik ken je struggle. Maar ik kijk altijd eerst of ik een categorie heb waar het artikel inpast en voor de rest vertrouw ik op mijn gevoel. Als ik voel dat er meer artikelen gaan komen rond omtrent het onderwerp maak ik meestal een nieuwe categorie aan. Ik doe ook maar wat 😉
  Nikita schreef laatst over Persoonlijk ~ Op het nippertjeMy Profile

 4. 13 april 2018 / 19:56

  Ik heb ook zo vaak mijn twijfels bij mijn layout, maar ik houd het wel gewoon zo, omdat het simpel is. En wat betreft de categorieën ik plaats super veel onder het kopje ‘personal’ haha 🙂

  • Irene
   Auteur
   15 april 2018 / 15:03

   Ik vind je lay-out heel mooi! Simpel, rustig maar wel sfeervol.

 5. 12 april 2018 / 21:42

  Ik begrijp je ‘in-de-knoop-punt’ wel. Ik zit wat met hetzelfde. Vorig jaar heb ik op vaste dagen geblogd en zette ik elke blog in een categorie. Op dinsdag ‘mijn leven zoals het is#getal’, op vrijdag ’52 blije-maandagen’ en op zondag ‘365daysofphtography week#getal’. Best gemakkelijk. Nu ik het lumineus idee kreeg om 365 dagen te gaan bloggen zijn die dingen helaas wat verloren gegaan.. Ook qua titelvorming weet ik soms niet of ik het wel goed doe. Liefst van al wil ik ze nu ook terug allemaal gaan categoriseren, maar het lukt me niet zo best..
  Evelyne schreef laatst over Wat is Free Writing?My Profile

  • Irene
   Auteur
   13 april 2018 / 10:33

   Moeilijk hé. Ik heb nu vier categorieën gemaakt en dan met tags gewerkt. Dat leek me handiger. We’ll see hoe het gaat :p wel een werkje hoor om alle posts opnieuw in te delen.

 6. 12 april 2018 / 18:37

  Ik heb dit een jaar of 2 geleden opgeruimd. Vind de categorieën die ik nu heb duidelijk en het zijn er niet teveel. Tags heb ik er wel meer van maar onder de meeste is ook veel te vinden. Doen waar je zelf blij mee bent en waar je zelf wijs uit kunt worden 😉
  Sammie schreef laatst over Vensterbank decoratie, nieuw groen in huis.My Profile

 7. 12 april 2018 / 17:32

  Ooooh zo herkenbaar! Ik keek laast naar mijn blogcategorieën en het zat me ook al niet lekker. Ik kan je helaas niet helpen haha. Wel leuk dat je je schoonzusje kan helpen met bloggen.

error: Aha jij stiekemerd!