Update • Menstruatiecup

Update • Menstruatiecup

Bijna drie maanden geleden schreef ik een artikeltje over de menstruatiecup. En ik dacht nu dat het wel leuk zou zijn om even een update te geven. Ben ik er nog steeds blij mee? Of is het een grote flop geworden? Als je graag het fijne wil weten over het gebruik er van, dan kan je dus op het linkje hierboven klikken en even teruglezen.

Oké Irene, nog tevreden?

YEEES! Heel tevreden! Ik gebruik hem nog altijd met veel plezier. Ik vind het gewoon zo fijn dat ik er geen omkijken naar heb. Ik stop het ding er ‘s morgens in en ‘s avonds opnieuw. En dat is het gewoon. Je moet overdag dus echt niet in de weer met vanalles. Zelfs niet met de cup. Of ja, ik toch. Internet leert mij dat er veel mensen zijn die graag overdag ook wisselen maar dat is dus bij mij niet echt nodig. Je moet doen waar je je fijn bij voelt natuurlijk.

Het is ook totaal niet vies hé. Er kan geen lucht aan het bloed dus het gaat niet ruiken en het verkleurt niet. Ik merk ook zelf dat het voor mij echt heel veel beter werkt dan tampons. Want van tampons droog ik dus gewoon kei hard uit (tmi? sorry not sorry 😉 ). En met dit dingetje heb ik daar geen last van. Ook na mijn regels voelt het daar vanbinnen gewoon allemaal veel beter aan.

Zijn er ook nadelen?

Vorige keer zei ik dat een mogelijk nadeel het wisselen kon zijn als je geen wasbakje in het toilet hebt. Dat is nog altijd wel een beetje een nadeel. Als je natuurlijk alleen thuis bent, dan zie ik er niet echt een probleem in. Dan kuis je het ding gewoon even af met wat wc papier en ga je het in de badkamer omspoelen. Ik las ook ergens dat je er gewoon op kan plassen. Want plas is steriel. Maar ik denk dat dat bij veel mensen toch nog wat weerstand oproept. Bij mij ook hoor. Haha. En ik vind het ook wel fijn om het onder een goed lopende kraan stevig uit te wassen elke keer. Of ik doe het onder de douche ‘s avonds. Super handig! En ja, ik moet toegeven dat ik mijn cup een keer 24u in heb gelaten en ik leef nog! 😉 Haha. Daar heb ik verder geen nadeel van ondervonden. Alles om jullie een goed oordeel te kunnen geven hé. DUS in een noodgeval kan je de cup ook gewoon inhouden zonder dat je je er slecht om hoeft te voelen. Wat ik dus met een tampon heel heel heel erg afraad.

Maar ik heb nu denk ik nog een klein nadeeltje gevonden! Ik merk dat ik er soms meer krampen van heb. Of ja, ik weet niet of het echt daar van komt maar het lijkt zo. Nu heb ik op zich al best veel krampen (vooral in de eerste dagen) dus dat beetje extra vind ik nu ook niet zo heel erg. Maar het viel me wel op. Soms voel ik de cup ook binnenin zitten. Maar dat heb ik eigenlijk alleen op de laatste dag. Alsof m’n lichaam zelf zegt dat het er uit mag. En ik bedoel niet dat ik dan het stokje voel ofzo. Nee, echt binnenin tegen de “wand” van mijn vagina. Dan haal ik hem er ook gewoon uit.

Zijn er nog dingen die me zijn opgevallen?

Haha ja! Zo vond ik dat de hoeveelheid bloed in het cupje echt heel weinig is als je het zo ziet. Ik zag altijd m’n tampon of maandverbandje als ik het wisselde en dan leek dat toch altijd zo’n heel bloedbad! Maar in zo’n cup zie je pas echt hoeveel je op een hele dag verliest. En dat valt dus (in mijn geval) super goed mee.

Verder dacht ik eigenlijk dat het cupje zou verkleuren na verloop van tijd. Of dat het toch wat zou gaan ruiken. Maar dat is dus helemaal niet het geval bij mij. Of ja, voorlopig nog niet. Ik gebruik hem ook nog niet heel lang he. Misschien dat het na een langere tijd wel wat verkleurt. Maar daar heb ik nu dus nog geen “last” van.

Conclusie van dit hele verhaal:

Ik vind het nog altijd een aanrader! De nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen! Ik heb zelfs gewoon mijn tampons weggegeven omdat ik die nooit meer wil gebruiken.

Bron afbeelding: Gemma Correll

10 Comments

 1. Marieke | Bluebell Forest 10 maart 2017 / 09:19

  Ik word er steeds enthousiaster door, al die verhalen om mij heen van mensen die echt lyrisch zijn! Ik vind het wel ook een soort van spannend alleen hahah. Maar denk dat ik het snel toch ook ga proberen 🙂 Hoe vaak kook jij hem uit?
  Marieke | Bluebell Forest onlangs geplaatst…Bewuste veranderingen #1My Profile

  • Irene 10 maart 2017 / 20:18

   Ik las dat je het eigenlijk alleen op het einde moet doen, voor je hem opbergt. Maar ik doe het in het begin ook nog een keer. En heel soms tussendoor, als ik hem even uit laat bijvoorbeeld.

 2. Irene 9 maart 2017 / 16:02

  Wat interesant om te lezen. Je hoort tegenwoordig steeds meer over deze cups. Ik twijfel nog steeds. Pasgeleden was er een stukje pluis van mijn tampon losgegaan en blijven zitten. Gelukkig ontdekte ik dit. Maar jeetje zo veilig zijn die tampons dus niet.
  Irene onlangs geplaatst…Gedicht van de week: onweersbuiMy Profile

 3. Ayla 9 maart 2017 / 09:31

  Wat fijn dat het bevalt! Ik las er gisteren bij Iris pas voor het eerst echt over, had het nooit overwogen. Nu jij het ook al zegt ga ik het misschien maar eens proberen. Vond je het moeilijk er eentje te kiezen? Want ik vind het best een hoop geld voor als ie niet lekker zit. Ik heb een tijdje de nuvaring als anticonceptie gebruikt en vond dat niet heel prettig, dus ik ben heel erg benieuwd hoe dit voelt. Is ‘regels’ het Vlaamse woord voor menstruatie?
  Ayla onlangs geplaatst…Netflix series kijken, wat moet ik nu weer kiezen?!My Profile

 4. Laurine 8 maart 2017 / 20:35

  Interessant om te lezen, ik twijfel al een hele tijd om menstruatiecups uit te proberen, aangezien ik er veel positieve commentaren over hoor. Fijn dat je hier zo open en eerlijk over wil schrijven op je blog. 🙂
  Laurine onlangs geplaatst…Tips om een baaldag te overlevenMy Profile

  • Irene 8 maart 2017 / 21:59

   Kan het je zeker aanraden 🙂 Baadt het niet, dan schaadt het niet hé. En met proberen doe je niets mis. ‘t Is een beetje zoeken of je het fijn vindt of niet. Maar ik denk dat als je er wat handigheid in krijgt, het een eitje is!

 5. Sofie 8 maart 2017 / 13:25

  Seg, dat is precies of het universum roept naar mij om het toch te proberen, want nadat ik vandaag op mijn eigen blog postte dat ik niet weet of ik de stap naar zo’n cup durf zetten, lees ik vandaag nu al het tweede artikel over de menstruatiecup. Haha. Wie weet kom ik ooit toch nog tot dat punt…
  Sofie onlangs geplaatst…Zoveel afval verbruiken wij in een weekMy Profile

  • Irene 8 maart 2017 / 18:36

   ‘t Is een teken Sofie! 😀

 6. annouska 8 maart 2017 / 11:15

  Wat interessant om te lezen, ik en tampons al een tijdje zat en dit lijkt toch wel een goede vervanger. Ik ga mij er eens meer in verdiepen.
  annouska onlangs geplaatst…My bullet journal: Update #1My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge