Facebook

Facebook

Al een hele tijd stond Facebook me meer tegen dan dat ik het echt nog leuk vond. Sowieso moest ik er al niet op kijken om updates van m’n vrienden te zien, want eerlijk is eerlijk, bijna niemand uit mijn omgeving gebruikt Facebook daar nog voor. Het enige wat ik zag was reclame, kookfilmpjes van Tasty (wél leuk, maar die kijk ik nu gewoon op Instagram 😉 ) en dingen waarvan ik me afvroeg waarom ik ze zag van mensen die ik totaal niet kende. Heel vreemd allemaal. Daarbij had ik ook heel veel mensen in m’n vriendenlijst waarvan ik eigenlijk niet meer wou dat ze er nog in stonden. Dat kan je gek vinden want via deze blog kan eigenlijk iedereen mee volgen. Maar oké. Een vriendin van me had een jaar ofzo geleden haar Facebookaccount verwijderd en ik was daar altijd een beetje jaloers op. Waarom deed ik dat ook gewoon niet?

Hoe erg ik ook getwijfeld heb om het te deleten, ik deed het niet. Of ja, ik deed het eigenlijk wel, maar ik maakte meteen ook een nieuw account aan. Haha. Zo’n nieuw leeg profiel heeft iets magisch. Een nieuwe start. En ik voelde me meteen ook ‘beter’. Ik heb nu geen 300 vrienden meer waarvan ik van de helft niet wil dat ze m’n oude foto’s zien (ik heb gelijk ook geen oude foto’s meer dus ja), maar ik kan nu gewoon bewuster kiezen wie wel en wie niet. En ja, dat stoot misschien mensen tegen de borst, maar so be it. Uiteindelijk kan me dat geen fuck schelen (ik luister naar The subtle art of not giving a fuck, heel verhelderend). Voorlopig heb ik dus m’n familie in m’n lijstje en een paar vriendinnetjes. Meer hoeft dat voor mij ook niet te zijn. Volgens Catfish zou ik dus waarschijnlijk een fake profiel hebben, aangezien een aantal vriendin van minder dan 100 als louche wordt gezien. HAHA.

Hoe denk jij over Facebook?

18 Comments

 1. Sofie 13 december 2017 / 19:54

  Oh boy! Een profiel met minder dan 100 vrienden is iets louche?? Wat vreemd. Zelf heb ik een haat-liefde-relatie met facebook en vorig jaar in december en nu weer (toevallig ook in december) zou ik mijn profiel liever opdoeken en enkel nog een profiel houden voor mijn blog maar dan zonder vrienden… Het enige nadeel is dat mijn profiel gelinkt is aan mijn werk en ik via de pagina van mijn werk op facebook moet zitten. Ik kan altijd vragen om mijn vriendloos-profiel te linken.

 2. Kim 1 december 2017 / 13:27

  Goede zet! Mijn vriend heeft vorige week ook FB verwijderd, hij vond dat hij teveel tijd kwijt was aan het kijken van domme filmpjes (je blijft toch hangen als je eenmaal begint, haha). Zelf kijk ik er eigenlijk nooit op. Vond het met mijn studie wel handig, omdat er in groepen samenvattingen werden geplaatst, maar verder zet ik er nooit wat op!
  Kim onlangs geplaatst…Winter Wallpapers 2017My Profile

 3. Mevrouw Marloes 30 november 2017 / 22:09

  Ik vind Facebook nog wel fijn om te hebben, maar soms ontvolg ik mensen ook op Facebook. Sommigen posten elke dag wel 5 statussen en dat is nou niet bepaald interessant. Ook heb ik ergens dit jaar meer dan tweehonderd ‘vrienden’ verwijderd van Facebook, omdat ik niet begreep waarom ze eigenlijk nog in mijn vriendenlijst stonden als ik toch nooit contact met ze heb.
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Theevraag #5 | Lukt het jou om een dag je telefoon uit te zetten?My Profile

 4. Nikita 30 november 2017 / 19:33

  Over sociale media kan ik inmiddels een boek schrijven denk ik, maar ik herken dat wel van dat frisse, nieuwe en lege profiel. Had er alleen niet zelf voor gekozen, account was gehackt en ik kon hem niet meer terugkrijgen. Ik heb toen diezelfde avond een nieuwe aangemaakt. En ik heb er nooit echt een groot probleem van gemaakt, kon er wel mee lachen. Maar nu heb ik die mensen die ik nog terug wou een vriendschapsverzoek gestuurd en niet iedereen aanvaardt hem terug. Dus dat zegt veel over die mensen, maar dat maakt me niet zoveel uit. Facebook is leuk, maar het moet gewoon je leven niet overnemen
  Nikita onlangs geplaatst…Is geld alles in het leven?My Profile

 5. sammie 29 november 2017 / 20:26

  Ik heb nog wel facebook, maar doe er heel weinig mee. Neus er af en toe op om updates van vrienden en familie in Gorinchem te zien, heb het zo ingesteld dat hun nieuwste updates bovenaan staan, en verder gebruik ik ‘m voor mijn blog 🙂
  sammie onlangs geplaatst…Verhuizen, chaos, drukte en klussen.My Profile

 6. Romy 29 november 2017 / 19:39

  Ik vind ook dat Facebook niet meer is wat het is geweest. Ooit volgde ik er vriendinnen en oud-klasgenoten, maar inmiddels krijg ik zoveel onzin te zien en verschijnen juist de leuke updates van vriendinnen om een of andere magische reden niet meer in mijn tijdlijn. Toch delete ik mijn account niet, omdat ik het wel handig vind voor de Facebookpagina voor mijn blog, voor de Facebook-events en voor leuke Facebook-groepen waar ik lid van ben. Maar over het algemeen vind ik Instagram en Twitter toch wel een stuk leuker dan Facebook 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Het beste moment om te beginnen, is NU!My Profile

  • Irene 29 november 2017 / 20:36

   Erg hé, ik zag ook alleen maar reclame meer. Dusja. Ik heb het gevoel dat het ineens heel snel achteruit is gegaan.

 7. Talitha 29 november 2017 / 18:52

  Ik heb m’n account alleen nog om gepubliceerde stukken mee te delen and that’s it, om precies jouw redenen. Plus dat ik geen behoefte heb aan al dat gezaag en geruzie op Facebook. De app van mijn telefoon flikkeren is het beste besluit ooit gebleken, want ik denk er nu echt nog maar 1x per week aan om even Facebook te checken, en dan is het zo oninteressant dat ik er na 2 minuten alweer weg ben. Ik snap je idee van een clean profiel wel, da’s een goede oplossing. Maar de algoritmes zijn zo gefocust op wie wat hoe vaak liket en sharet en wie ze taggen en waar ze commenten enzo, dat je nooit volledige controle over je feed krijgt. Reclame en branded content komt ertussen, zolang je vrienden er mee interacteren.
  Enfin, Facebook is toch niet zo relevant meer. Millennials zijn de laatste generatie jongeren die het nog gebruiken, maar Gen Z boeit het nauwelijks. Facebook groeit nog steeds omdat oudere generaties het ontdekken, niet omdat tieners het gebruiken. Dus je account opheffen wordt hoe langer hoe meer een ding.
  Talitha onlangs geplaatst…Een dag in het leven van de copywriterMy Profile

 8. Saskia 29 november 2017 / 15:40

  Heel herkenbaar! Ik heb onlangs ook de Facebook-app van mijn telefoon geknikkerd nadat ik precies hierover een gesprek had met mijn vriend. We voelden allebei steeds de drang om maar nutteloos te scrollen terwijl je, zoals jij ook al zegt, maar bar weinig van echt vrienden of kennissen tegenkomt. Ik hield iedere paar maanden altijd al wel een vriendenlijst schoonmaak, maar echt verwijderen van mijn profiel zit er voorlopig toch nog niet in ofzo. Misschien toch te bang om iets te missen? I don’t know, maar het geeft al zoveel rust dat ik de app niet meer binnen handbereik heb! Kan ik er alleen nog maar op als ik op de computer zit, en die drang heb ik nu ook al niet eens meer merk ik.

  • Irene 29 november 2017 / 20:40

   Ik had dat ook wel een beetje, dat ik bang was om iets te missen, maar als ik dan door m’n feed ging, was er echt niets boeiends te zien dus hoezo zou ik iets missen? Haha. Gek hoe we er toch zo gehecht aan zijn hé.

 9. Senna 29 november 2017 / 15:17

  De tijdlijn van Facebook kan mij ook steeds minder boeien, maar nu worden vaak feestjes gepland via FB en groepsgesprekken gehouden dus mijn account verwijderen is eigenlijk niet echt haalbaar

 10. Kaylin 29 november 2017 / 14:32

  Ik houd geregeld “grote kuis” in mijn vriendenlijst om het overzichtelijk en interessant te houden voor mezelf.

 11. Michelle 29 november 2017 / 13:13

  Een tijd terug heb ik een hele tijd niet op Facebook gezeten, omdat ik er gewoon geen zin in had. Nu kijk ik af en toe, maar driekwart boeit me eigenlijk niet doordat het veelal om oude kennissen gaat. En die boeien me niet meer zo. Maar verwijderen durf ik weer niet of zo, stom eigenlijk!
  Michelle onlangs geplaatst…Als iemand niet meer wil levenMy Profile

 12. Sarah 29 november 2017 / 12:54

  Ik wil Facebook dus al zolang verwijderen, maar ik heb het nog steeds niet aangedurfd. Ik gebruik het compleet niet om zelf dingen op te posten, maar scroll er wel geregeld doelloos door. Belachelijk eigenlijk. Zeker omdat je tegenwoordig inderdaad meer reclame (of belachelijke filmpjes waarin mensen elkaar taggen) tegenkomt dan wat anders. Ik kan wel begrijpen dat je je beter voelde met een nieuw, leeg profiel en enkel een vriendenlijst vol mensen die je echt kent. Ik behoud voorlopig gewoon mijn oud profiel, maar hoop wel dat ik ooit dapper genoeg ben om het te verwijderen 😉
  Sarah onlangs geplaatst…Busreizen… YAY or NAY?My Profile

 13. Deborah 29 november 2017 / 11:46

  Ik heb FB altijd heel leuk gevonden. Ik had veel meer contact met mijn familie en bepaalde vrienden dan ik anders zou hebben. Ik blijf op de hoogte van hun avonturen ed.
  Maar de laatste maanden is er alleen nog maar reclame, reclame en nog eens reclame. Daar komt bij dat ik berichten te zien krijg van een paar dagen geleden. Helemaal niet handig.
  Deborah onlangs geplaatst…Mijmeringen in de ochtend…My Profile

 14. Evelyne 29 november 2017 / 11:26

  Enkele jaren geleden maakte ik een Facebook-account aan. Omdat mijn vriendin mij een mail had gestuurd dat ik dat ook eens moest proberen. Het kwam toen nog maar op. Ik deed dat (zonder medeweten van mijn ouders, want ze waren thuis wat bang er voor) en ontdekte wat je er mee kon doen. Spelletjes spelen, leuk! Ik begon met Farmville, Caféworld en al die dingen. Tot op zekere dag ik werd aangesproken door een collega ‘amai, wat speel jij veel op Facebook’. Toen maakte ik een bepaalde klik. Ik had een heus netwerk opgebouwd om alleen maar spelletjes te spelen. Wat heb ik toen gedaan? Een nieuw account aangemaakt en daar voegde ik alleen mensen toe die ik echt kende, vrienden en familie. Mijn oud account werd toen een spelletjesaccount en verwijderde ik alle vrienden en familie die niet speelde. Maar om nu te zeggen dat ik heel veel doe met mijn 2de account voor vrienden en familie.. Nee.. Elke dag check ik die, maar het langst ben ik aanwezig op mijn spelletjesaccount, haha. (En ja, ik weet dat dit een beetje dom klinkt 🙁 )
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn 365daysofphotography-project | week#46My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge