Duurzame kledingchallenge

Duurzame kledingchallenge

Het gaat gebeuren jongens. Het gaat gebeuren. Ik ga een nieuwe challenge aan. En niet zomaar één! Claire bracht me op het idee. Zij deed namelijk dezelfde challenge. En ik raakte zo geïnspireerd door haar! Dat ik dus nu zelf de uitdaging aan ga. Ik vind het eigenlijk best spannend en een beetje eng. Maar ‘t is tijd dat ik er maar gewoon eens aan begin.

De duurzame kledingchallenge!

Claire ging de uitdaging aan omdat ze klaar was met H&M en Primark. Nu ga ik al meteen heel eerlijk zijn. Ik ben niet klaar met de H&M en de Primark. Ik vind Primark en (vooral) H&M heel leuk. Maar er moet wel echt iets gaan gebeuren. M’n koopgedrag loopt namelijk een beetje uit de hand. Ik heb 32659874512 kledingstukken in m’n kast hangen. En dat is waarschijnlijk nog niet overdreven ook. En als ik dan in m’n dressing sta (ik heb nu dus een heuse dressing. Danku nieuw huis en David!), vind ik niets om aan te doen. En dan ga ik iets nieuws kopen. Nu hielp het ook niet echt dat juli soldenmaand is. Ik heb me goed laten gaan hoor jongens. Maar vanaf nu gaat het roer dus om!

Wat me vooral stoort is dat ik zeker 10 jeansbroeken heb en er maar 2 of 3 echt draag. Want geen enkele broek zit écht goed. Ik heb honderdenéén shirtjes waarvan ik de helft niet draag. Van een paar bloesjes krijg ik altijd statische schokjes (en op mijn werk heb ik veel metalen kasten in de buurt dus ik word constant geëlektrocuteerd. Joy). Een paar andere zijn net iets te krap. En nog een paar zijn zo slechte kwaliteit dat ik ze niet meer aan kan. Maar ze zijn allemaal zo mooi dus ja. Zo gaat dat. Nu is het niet zo dat ik ineens m’n halve kleerkast ga wegdoen. Dat heb ik al geprobeerd en dat helpt niet. Uiteindelijk koop ik toch weer zooi. Het is wel zo dat ik vanaf nu minder wil kopen. Beter wil nadenken. En als ik iets koop wil ik dat het echt joy sparkt. Wat wil zeggen: mooie kwaliteit en mooi aan mij. Simpel toch? En daarbij is het dus ook mooi meegenomen dat het goed is voor de wereld om wat duurzamer te kopen. Die duurzaamheid is dus niet het hoofddoel. Maar ik zie deze challenge als een mooi aanloopje om het uiteindelijk wel wat duurzamer te gaan aanpakken in de toekomst. Alleen is voor mij de hoofdbeweegreden nu: minder zooi.

De regels:

De challenge duurt 6 maanden. Ik begon op 1 augustus. Dat wil zeggen dat de laatste dag van m’n challenge 31 januari 2018 is. Wat dus ook wil zeggen dat ik de wintersolden zal overslaan. Auwtch. Maar ‘t is voor het goede doel denk ik dan!

w a t  m a g  n i e t ? • Geen nieuwe fast fashion kopen. Daarmee bedoel ik concreet: schoenen, kleren, juwelen, sjaals of handschoenen, handtassen, …

w a t  m a g  w e l ? • Tweedehands dingen kopen • duurzame dingen kopen • ondergoed en sokken kopen • kleding ruilen

e x t r a : dingen die echt te klein / groot / kapot zijn moeten weg. Al de andere stuks wil ik minstens één keer aan doen om dan te beslissen wat ik er mee wil aanvangen.

Niet te ingewikkelde regeltjes. Gewoon simpel. Duidelijk.

Ik ben heel benieuwd of het lukt. Maar ik ben heel gemotiveerd om het vol te houden! Ik kijk er vooral naar uit om niet meer zo “afhankelijk” te zijn van die rush van het kopen. Dat ik niet elke week wel een paar keer denk aan iets nieuws dat ik wil. Ik heb genoeg. Sowieso kom ik nog 3 winters door met al m’n spullen. Ik heb niets nieuws nodig. Vorige keer deed ik een maand zonder iets te kopen. En als ik daar nu aan denk is dat echt niets. Haha. Dat zou ik wel makkelijk nog een keer kunnen. Maar nu doe ik het dus voor 6 maanden. En in dit geval is het mooi meegenomen dat duurzame kledij vaak wat duurder is. Dan moet ik sowieso beter nadenken over het ding wat ik wil kopen. Misschien schrijf ik tussendoor eens een update. Afhankelijk van wat ik te vertellen heb.

Als jullie tips hebben, laat het mij zeker weten! Ik kan alle hulp gebruiken.

Hoe zit het met jouw koopgedrag?

21 Comments

 1. Anke 7 augustus 2017 / 14:15

  Wauw, heel inspirerend seg! No way dat ik 6 maanden niet shop haha, maar toch hartstikke veel succes!
  Anke onlangs geplaatst…Travel Guide: LondenMy Profile

  • Irene 7 augustus 2017 / 22:25

   Haha ja ik ga het denk ik wel nog moeilijk hebben hoor 😉

 2. Evelyne 4 augustus 2017 / 19:00

  Ik heb eigenlijk totoal geen probleem met kledij kopen. Ik ga amper shoppen. Wat ik wel vaak doe is stukken anders combineren. Zo draag ik soms op familiegelegenheden een bepaalde broek en steeds een ander topje of t-shirt bij. Of omgekeerd. Tijdens de week draag ik afgedragen kledij en wanneer die niet meer om aan te zien is dan pas vliegt het in een vuilniszak die ik dan later in zo’n kledingcontainer doe. Waar ik wel wat last mee heb is schoenen. Ik heb er niet zo veel, maar onlangs wou ik een nieuw paar omdat ik een nieuwe broek had en geen passende schoenen. Ik wou kleine hakjes en zag het perfecte paar in de rekken staan. Bij het passen ging het goed, alleen viel hij bij de ene voet een heel klein beetje af. Ik vroeg aan de verkoopster hoe ik dat best oploste en ze gaf mij inlegzooltjes mee. Die helpen iets, maar niet helemaal.. Dus daar sta ik nu weer met een paar schoenen die ik niet veel zal dragen.. En dat gebeurt helaas wel dikwijls :/
  Evelyne onlangs geplaatst…52 blije maandagen #29 | Wat gaat je helpen?My Profile

  • Irene 6 augustus 2017 / 22:22

   Dat moet ik misschien ook doen, m’n outfits wat mixen. Want ik kies nu wel vaak dezelfde stuks bij elkaar terwijl het switchen ook superleuk kan zijn. Kan je in de te losse schoen geen twee zooltjes op elkaar leggen? Of zo’n dikkere kiezen? Wel jammer dat er zo’n verschil op zit en dat je daarom de schoenen waarschijnlijk niet veel zal dragen. Er bestaan ook van die dingetjes om in de hiel (maar dan het omhoog staande stuk en niet plat op de zool, snap je?) van je schoen te plakken. Zodat als je voet er in zit, je schoen niet af kan slippen. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen. Haha.

 3. Kaylin 4 augustus 2017 / 18:27

  Veel succes! Komt helemaal goed!
  Ikzelf ruim na ieder seizoen m’n kast op (welke zomer/winterkleren) heb ik niet aan gehad. Doe terwijl ook versleten sokken en ondergoed weg. Ik kom niet supervaak in kleerwinkels en kom zo amper in de verleiding.

  • Irene 6 augustus 2017 / 22:18

   Dat is eigenlijk nog gewoon het beste, het niet opzoeken. Ik heb al m’n winkelapps van m’n gsm gegooid om niet in de verleiding te komen. Haha 😀

 4. Sarah 4 augustus 2017 / 15:46

  Ik probeer ook zo bewust mogelijk te kopen. Fijn voor mij en beter voor het milieu! Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen. Mijn kledingkast zou ik ook dringend nog eens moeten opruimen want daar liggen ook allerlei dingen in die ik gewoon niet meer aandoe omdat ze niet meer goed zitten ofzo. Het zou zoveel makkelijker zijn om enkel kleding te hebben die je ook daadwerkelijk (graag!) draagt 🙂

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:32

   Ja inderdaad! Geen stress meer ‘s morgens omdat je niet weet wat dragen 🙂

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:33

   Dankje! Vind het best spannend eigenlijk. Haha 😀

 5. Mirthe 4 augustus 2017 / 10:12

  Ik ken deze struggle heel goed! Ik ben heel lang heel erg bezig geweest met duurzame mode, maar ik vind fast fashion wel gewoon heel erg verleidelijk. Ik heb inderdaad ook wel eens 6 maanden niets gekocht en daarnaast koop ik veel tweedehands (mijn uni had op Facebook een eigen verkoopbrief waar ik heel veel kleding voor minder dan 5 euro hen gekocht en verkocht) en ben ik op de hoogte van alle duurzame merken, maar vind die vaak of te saai/oud of te duur (en tuurlijk kan ik best sparen voor een jurk van 250 euro maar daar kan ik ook een maand van leven dus ja), met uitzondering van GOAT dat gewoon betaalbare t shirts heeft. Ik vind het wel tof dat veel gewone winkels tegenwoordig biokatoen gebruiken voor een deel van hun collectie, zoals Monki en Weekday en zo, dat is in elk geval iets, al zit daar alsnog uitbuiting en zo achter. En ik doe mijn best om een beetje tevreden te zijn met wat ik heb 🙂 Ik heb eigenlijk al heel veel moois, ik heb alles wat kapot of lelijk Is weggedaan en nu ongeveer 100 dingen over waar ik eigenlijk prima genoeg aan heb (exclusief sokken en ondergoed en pyjama’s en zo, wel inclusief jassen en schoenen) dus ik moet er gewoon niet zo veel meer bij kopen Haha.

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:36

   Wel, ik heb ook al super veel moois en ben er heel tevreden mee. Maar dat vergeet ik dan soms eens. Haha. Ik heb ook echt niets meer nodig eigenlijk. Dus hoef ook niet meer iets per se te kopen. Al is af en toe iets moois kopen dus wel super leuk. Maar ik denk dat ik dat niet meer echt waardeerde doordat ik zoveel kocht.

 6. Ines 4 augustus 2017 / 09:50

  Ik ben ook meer bewuster gaan kopen en ik merk echt een verschil 🙂 Ik ga gewoon echt vaker langs in de kringloopwinkel en ik koop daar ook wel vaak iets, maar dan heb ik 2 kleedjes voor 10 euro, of een bloesje voor 2,50 euro. En daar vind ik ook genoeg zara / mango / h&m die tijdloos zijn, maar het doet goed om te denken dat deze kleren niet speciaal voor mij zijn gemaakt en als ze dan kapot gaan, tja dan is dat niet zo erg want zo veel heb ik er niet voor betaald 🙂 De enige fast fashion die ik van mijzelf mag kopen is als ik iets zie dat ik echt ZO verliefd op wordt, niet uit mijn hoofd kan zetten en dan nog eens terug ga om het te kopen. Ik had in maart echt een mooi kleedje bij Massimo dutti gezien, maar helaas hadden ze het nu niet meer met de solden (maar kijk dat is dan niet zoooo erg :P) haha, wat een boek-reactie weer 😉

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:38

   Zo wil ik het na m’n challenge ook doen. Dat ik dan alleen fast fashion koop als ik er helemaal hotteldebottel door ben. Haha. Hier in mijn buurt zijn helaas geen leuke tweedehandswinkels vind ik. Al kijk ik af en toe wel bij United Wardrobe of op 2dehands en daar vind ik soms toch ook supermooi gerief.

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:39

   Danku Sofie! Ben ook benieuwd 😀

 7. Romy 4 augustus 2017 / 07:17

  Wat supergoed dat je deze challenge een half jaar lang aangaat! Het lijkt me nog best lastig, maar ik denk dat het je veel bewustzijn kan geven en kan leren om echt stil te staan bij wat je koopt. Zet hem op! 🙂
  Zelf probeer ik af en toe voor fair/tweedehands alternatieven te gaan, maar bovenal wil ik altijd echt bewust een kledingstuk kopen. Ik koop dus alleen dingen die ik ook daadwerkelijk ga dragen en denk altijd goed na of iets niet ongedragen in de kast blijft hangen.
  Romy onlangs geplaatst…Mijn 4 inzichten over een goed gesprekMy Profile

  • Irene 4 augustus 2017 / 17:40

   Dat wil ik na m’n challenge ook, alleen dingen kopen als ik er echt helemaal verliefd op ben en dan mag het dus ook fast fashion zijn. Maar wil er veel bewuster mee omgaan dan ik nu deed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge