Duurzame kledingchallenge update #1

Duurzame kledingchallenge update #1

Dit wordt echt het schaamtelijkste artikel ever. Maar ik wil het toch schrijven! Begin augustus besloot ik om een duurzame kledingchallenge aan te gaan. Ik geef het maar gewoon toe, ondanks dat ik heel gemotiveerd was om  het vol te houden, ben ik nu al aardig mislukt in de uitdaging. Oeps.

Mislukt? Irene, hoe dan?

Ja, het is me zelfs geen drie maanden gelukt om geen nieuwe kleren te kopen. Augustus was een makkie. September ging al iets moeilijker. En oktober? Ja dat was gewoon een regelrechte ramp. Je mag me gerust een aansteller vinden hoor. Of een slappeling. Dat begrijp ik. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel slap van mezelf. Maar oké.

Zoals ik al zei had ik in augustus totaal geen moeite om de challenge vol te houden. Ik kocht wel een jurkje tweedehands. En een paar laarsjes. Ook tweedehands. Maar dat mocht. September was dus al iets moeilijker. Om de een of andere reden had ik half september al het gevoel dat ik vijf maanden bezig was. Het leek zo lang te duren! Iedereen die me kent wéét dat ik een shopper ben. Ik hou van mooie kleren en leuke printjes. Nu vind ik tweedehands ook best wel mijn ding. Ik heb er namelijk totaal geen moeite mee. Maar als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifiek soort trui, wordt het toch al wat moeilijker. En ik kreeg zo’n zin om te winkelen! En daarbij had ik dus ook echt wat dingen nodig. Houd ik mezelf dan voor hé.

Maar je mocht toch wel nieuwe kleren?

Nieuwe duurzame kleren mochten ja. Maar dat vind ik ook moeilijk. Ik moet nog altijd een beetje de omschakeling maken in mijn hoofd. Ik denk namelijk nog altijd: voor €90 kan ik in plaats van 1 trui ook drie truien kopen die heel mooi zijn en fijn zitten. Eerlijk? Ik vind het gewoon echt duur. En ik weet wel dat de omstandigheden waarin de kledij gemaakt wordt dan beter zijn, of het materiaal. Maar ik vind het voorlopig toch nog moeilijk om het op te brengen. En ja, er zijn inderdaad ook mooie duurzame truien van bijvoorbeeld €40. Maar hm nee. Ik vind die dan weer net iets te basic ofzo. Ja dat is slap. Nee ik heb niet echt een goed excuus. Het is zo.

Ik kocht dus al vier nieuwe truien. Wel heel bewust! Haha. Dat dan weer wel. Ik zocht de truien uit op hoe mooi ze me stonden en op het soort stofje. Lekker zacht, zonder te prikken. Vroeger was ik sneller geneigd om iets te kopen wat toch niet helemaal oké stond of zat gewoon omdat ik het heel mooi vond. Of omdat het goedkoop was. Ik merk dat ik het makkelijker vind om nee te zeggen tegen een kledingstuk. En dat ik ook echt kijk of ik het kan combineren met verschillende dingen die ik al heb. Dus op dat gebied heb ik wel al vooruitgang geboekt.

En nu?

Ik vind het erg dat ik zo’n slapjanus ben. En langs de andere kant vind ik het nu ook weer niet zo erg dat ik me schuldig voel. Totaal niet. Dus ja. Ik ben heel erg geneigd om er verder gewoon de brui aan te geven. Zo zeggen ze dat hé? Maar ik ga toch nog m’n best doen om het shoppen wat te beperken. Haha. Sowieso houd ik ook van een goed gevulde kledingkast. Een echte minimalist ga ik dus ook nooit worden.

Maar maar! Onlangs las ik bij Cynthia een artikel over #30wears. ‘t Is eigenlijk een simpel principe. Als je iets wil kopen, denk dan even na of je het 30 keer kan en zal dragen. Indien nee, don’t buy it! Dus als ik iets wil, is dat nu m’n steuntje om niet zomaar dingen te kopen.

17 Comments

 1. Sam - singlereadytomingleblog 4 november 2017 / 23:00

  Ik vind het inderdaad ook echt al goed dat je er gewoon bij stilstaat! Ik shop ook best veel en toen ik nog een arme student was, kocht ik standaard heel goedkope dingen. Nu ik werk (en een loon heb hehe), passeer ik zeker nog wel bij H&M of Primark, maar ik passeer ook wel eens de duurdere afdeling bij Zara of de & Other Stories (vooral die laatste is life). Vroeger zou ik daar alleen in de solden kopen, maar nu durf ik er ook wel eens gewoon iets de gewone prijs voor neertellen. Maar dan denk ik inderdaad echt goed na of ik het veel ga dragen of niet, want ik blijf 90 euro voor een trui gewoon echt belachelijk veel geld vinden…
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Citytriptrut: Sam in New YorkMy Profile

 2. Laura 4 november 2017 / 16:51

  Dat van 30x dragen is echt een goede tip! 🙂 Ik koop tegenwoordig wat meer kleding tweedehands (op United Wardrobe), zodat ik me niet schuldig voel als ik fast fashion koop. En goed dat je toch bewust bezig bent, dat is toch al een stap!

 3. evelien 4 november 2017 / 09:48

  Helemaal geen slappeling! Het is echt al super goed dat je jezelf er bewust van bent, ik vind duurzame kleding ook tandjes duur dus ik denk altijd echt duizend keer na voordat ik iets koop.
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Video: Get ready with me | Birthday editionMy Profile

 4. Sarah 4 november 2017 / 08:59

  Ik vind ook niet dat je een slappeling bent. Duurzaam kopen vind ik een heel mooi idee en ik heb enorm veel respect voor de mensen die het doen, maar ik zou het niet kunnen. Wél shop ik erg bewust en koop ik dus ook enkel dingen waarvan ik weet dat ze niet zomaar in mijn kast gaan blijven liggen. Dat vind ik dan toch ook al best ok 🙂
  Sarah onlangs geplaatst…5x voordelen van een vakantiehuis!My Profile

 5. Nele | pizzapartyfridaynight 3 november 2017 / 21:33

  Die #30wears vind ik wel iets… nog nooit van gehoord, maar denk dat ik er nu wel eens aan ga denken vooraleer ik iets koop Ik probeer al een heel tijdje minder kleren te kopen, (want een huis bouwen is duur, weet je wel ) en dat lukt me behoorlijk goed, maar nu vind ik wel dat het stilaan hoog tijd wordt om mijn kleerkast nieuw leven in te blazen! Ik ben, zoals jij, ook wel een beetje van het gedacht dat ik voor €90 voor één trui ook drie truien zou kunnen hebben, dus ik vind het ook heel moeilijk om veel geld uit te geven aan één kledingstuk… guilty!
  Nele | pizzapartyfridaynight onlangs geplaatst…Mijn wishlist van nu!My Profile

 6. Lies 3 november 2017 / 21:24

  Ik ben behoorlijk minimalistisch, behalve op kleren.
  Maar ik denk dat ik bij bijna alles wel voldoe aan die 30wears regel dus dat zit goed.

 7. Nikita 3 november 2017 / 20:35

  Zelf zal ik ook nooit een minimalist worden, daarvoor ben ik soms gewoon te materialistisch. Maar dat is oke, niemand is perfect toch? Zolang je maar dankbaar bent voor wat je krijgt. Ik ben zelf ook een shopper hoor, als ik een kledingstuk zie dat ik absoluut wil hebben dan zal ik altijd wel een manier zien om het toch te kopen. Het is gewoon al een heel punt dat je beseft dat er soms gewoon achter kleding veel slechte omstandigheden zitten en dat je daar iets aan wil doen maar het gewoon niet lukt denk ik. Goed geprobeerd!
  Nikita onlangs geplaatst…Soms wou ik dat ik de tijd kon bevriezen op zeventienMy Profile

 8. Evelyne 3 november 2017 / 19:55

  Ach, de ene houd van shoppen en nieuwe kledij scoren, de ander drinkt liever liters cola dan gewoon water. Ok, de vergelijking die ik nu maak is nu niet bepaald goed gevormd, denk ik. Wat ik wil zeggen, als je graag iets wil kopen dan moet je dat doen. Ikzelf heb nl geen probleem om te shoppen omdat ik het eigenlijk stiekem niet graag doe. Ik stap een winkel binnen, kijk of er iets ligt dat ik leuk vind, pas het en betaal. Dit doe ik dan maximaal 1 à 2x per jaar, haha.
  Evelyne onlangs geplaatst…52 blije maandagen #42 | Waar ga jij je op focussen vandaag?My Profile

 9. Romy 3 november 2017 / 17:48

  Niets geen slappeling, hoor! Ik herken je struggles. Ik leg mezelf juist bewust geen fair fashion challenge op, omdat ik weet dat het niet bij me past om ALLES fair fashion of tweedehands te kopen. Wel probeer ik net als jij bewust kleding te kopen. Ik koop dingen alleen bij winkels als Primark als ik het ook écht ga dragen en dan niet 1 of 2x, maar een heel stuk vaker. Wat een slim concept, die 30wears-regel. Die ga ik ook eens toepassen 🙂 Maareh, je hoeft je geen slappeling te voelen dus! Je doet je best en shopt bewust en dat is al hartstikke goed!
  Romy onlangs geplaatst…Hoe is het écht om vegetariër te zijn (al 10 jaar!)?My Profile

 10. Liese 3 november 2017 / 12:57

  Heerlijk eerlijk weer! Als je heel graag kleren koopt, moet je heeeel veel wilskracht hebben voor zulke challenge lijkt me 😉 wat ik vooral onthoud van je verhaal, is dat je viermaal een duurzame keuze hebt gemaakt met je truien (plus die tweedehands inkopen) en dat is toch mooi?! 🙂

 11. Donna 3 november 2017 / 12:52

  Wat goed dat je je hiermee bezig houdt. Misschien lukt het nog niet perfect, maar het feit dat je het probeert is tenminste al beter dan helemaal niks doen!

 12. Mevrouw Marloes 3 november 2017 / 10:12

  Het is toch al heel goed dat je je bewust bent van het feit dat er ook duurzame opties zijn. En je moet het zo zien: je hebt het gewoon twee maanden volgehouden! Sommige mensen kopen elke dag nieuwe kleding 😉
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Eigen huis & tuinMy Profile

  • Irene 3 november 2017 / 11:40

   Haha dat is nog eens een goeie manier om er naar te kijken! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge